Luchtaanvallen VS op installaties Aideed in Somalië

MOGADISHU, 12 JUNI. Amerikaanse vliegtuigen hebben vannacht in de Somalische hoofdstad Mogadishu installaties aangevallen van de krijgsheer Mohammed Farah Aideed. Volgens de eerste berichten over slachtoffers zijn daarbij 15 Somalische politiemannen gewond.

De woning van generaal Aideed werd volgens getuigen niet getroffen. Aideed zelf was volgens verwanten gisteren naar een onbekende bestemming vertrokken.

De Verenigde Naties, die de Verenigde Staten om de aanval hadden gevraagd, willen Aideed straffen omdat zij hem verantwoordelijk houden voor de dood van 23 Pakistaanse VN-soldaten, die op 5 juni bij een schietpartij in Mogadishu omkwamen. De VN hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Aideed en vier van zijn luitenants. In Mogadishu werd de luchtactie gezien als voorbereiding op een aanval te land tegen Aideeds militie. Die operatie zou ook de arrestatie van Aideed kunnen inhouden.

In de VN-aankondiging van de actie werd gesproken van “een beslissende actie om de veiligheid in Mogadishu te herstellen”. In de bekendmaking werd verwezen naar resolutie 837 van de Veiligheidsraad, waarin de aanhouding en berechting van de mensen achter de aanval op de Pakistani's wordt geëist. Tevens werd de actie in de context van het “nationale ontwapeningsprogramma” geplaatst.

Vanaf kort na drie uur 's nachts plaatselijke tijd (vier uur Nederlandse tijd) bestookten twee Amerikaanse AC-130 gunships met granaten het hoofdwartier van Aideed, zijn radiostation en vier wapenopslagplaatsen in het zuidwestelijke stadsdeel van Mogadishu, waar Aideeds factie veel invloed heeft. In de stad klonken ontploffingen en mitrailleurvuur. Op rechtstreekse televisiebeelden van de Amerikaanse televisiezender CNN waren lichtflitsen en explosies te zien. Inwoners van Mogadishu toonden zich vanochtend vijandig jegens de VN-vredesmacht.

Minister van defensie Les Aspin verklaarde in Washington dat de Amerikaanse snelle-interventiemacht, een 1.200 man tellende elite-gevechtseenheid, aan de actie tegen Aideed deelnam. Volgens Aspin was de operatie “van essentieel belang, willen de VN in staat zijn hun humanitaire hulp- en wederopbouwinspanningen in Somalië voort te zetten”.

In Somalië bevonden zich al 3.000 Amerikaanse soldaten in het kader van de in totaal 18.000 man tellende vredesmacht van de Verenigde Naties. Verder is een Amerikaans vlootverband met 2.200 mariniers vanuit de Golf op weg naar Somalië.

De 23 Pakistaanse blauwhelmen werden vorige week zaterdag gedood, toen zij een van tevoren aangekondigde expeditie wilden houden naar een wapendepot van Aideed. Aideed heeft de verantwoordelijkheid van de hand gewezen. Na de schietpartij steeg de spanning in Mogadishu nog verder, dan reeds het geval was na het vertrek van de meeste Amerikaanse soldaten. Aideed zou de onrust in Mogadishu bewust hebben opgevoerd, omdat hij niet langer zijn macht wilde delen met de VN. De speciale VN-gezant, de Amerikaanse admiraal b.d. Jonathan Howe, noemde Aideeds campagne “een uitgekiende, goed-voorbereide reeks van schendingen van het staakt-het-vuren, bedoeld om [de VN] te provoceren en te intimideren”.

Een strafexpeditie tegen Aideed werd algemeen verwacht na de dood van de 23 blauwhelmen.

Pag 5: Hulpwerkers uit hoofdstad geëvacueerd

Honderden vertegenwoordigers van particuliere hulporganisaties werden de afgelopen dagen uit Mogadishu geëvacueerd; hulpprogramma's werden opgeschort. Slechts enkele buitenlandse hulpfunctionarissen waren nog in de Somalische hoofdstad achtergebleven.

Het Pentagon stuurde eerder deze week vier AC-130's naar Djibouti. De zwaarbewapende AC-130 is een "vliegend artillerieplatform' dat precieze en langdurige vuursteun kan geven, ook bij nacht. Gisteren brak een Amerikaanse vlooteenheid van het korps mariniers oefeningen in de Golf af en zette koers naar Somalië. Aan boord van de twaalf schepen bevinden zich ruim 2.000 mariniers met voertuigen en andere uitrusting. De bewuste mariniers waren in Somalië actief tijdens de eerste, door de Amerikaanse strijdkrachten geleide fase van de internationale interventie in het land.

Na de overname door de VN van de operatie en het vertrek van de meeste Amerikanen is de veiligheidssituatie in Somalië vorige maand sterk verslechterd. Experts schatten voorts dat de bendes van de verschillende "krijgsheren' zo'n zeventig procent van alle voedselhulp in handen krijgen, die zij vervolgens verkopen. Van de winst schaffen zij zich wapens aan. (AP, Reuter, AFP)