Krajicek verspeelt vijf kansen met matig retourneren

ROSMALEN, 12 JUNI. Richard Krajicek mocht in de tiebreak van de tweede set vijf keer uithalen voor een winnende service-return. Vijf keer vloog de bal ver uit of in het net. Pijnlijk duidelijk werd dat op gras zijn return nog geen volwaardig wapen is. De Nederlandse tennisser verloor gisteren de langste tiebreak van dit seizoen (16-14) én de partij van Wally Masur.

De 21-jarige Krajicek, die als tweede was geplaatst, sneuvelde in Rosmalen tegen de eerste grasspecialist die hij tegenkwam. Masur, een 30-jarige Australiër, bereikte de halve finale met een zege in twee sets (6-3 en 7-6). Masur verzilverde zijn zesde matchpoint. Krajicek wist vijf matchpunten weg te werken met aces en service-winners, maar werd bij 14-14 voor de eerste maal in de tiebreak aan het net gepasseerd en bleef daarna het antwoord schuldig op de spin-service van Masur.

Het spelen op gras is Masur, die vorig jaar onder impulsen van zijn nieuwe coach Hopper goede resultaten behaalde, wel toevertrouwd. Hij stond voor de 152e keer in zijn loopbaan op deze ondergrond in een officiële partij. Krajicek was pas aan zijn zestiende grasduel toe. Bovendien is de in het Engelse Southampton geboren, maar al spoedig naar Sydney verhuisde Masur als sterk dubbelaar doorkneed in het voor gras vereiste serve-en-volley spel.

Krajicek miste in de eerste game drie breekpunten. Masur gaf de Nederlander daarna op zijn scherp geplaatste spin-opslagen nauwelijks kansen. Hij maakte twintig punten achtereen, waarbij Krajicek veelvuldig afzwaaiers produceerde. Masur verklaarde na afloop: “Het centre court had behoorlijk geleden. Op veel plaatsen was het gras erg ongelijk. De ballen sprongen alle kanten op. Ik had er zelf soms ook moeite mee.”

Krajicek erkende dat het niet helemaal terecht zou zijn geweest als hij nog een derde set had afgedwongen. “Hij was vandaag de betere speler. Toch kan het gek lopen op gras. Ik was maar een enkel puntje verwijderd van winst in de tweede set.” Over zijn eigen spel was hij niet erg te spreken. “Backhand, forehand en return liepen niet. Dan blijft er weinig over.”

Over het geheel was Krajicek niet ontevreden over zijn optreden in Rosmalen. “Het was geen slechte week als je bedenkt dat ik dinsdagochtend pas wat grip op het gras kreeg. Ik heb toch twee redelijke specialisten verslagen.”

Masur speelt vandaag in de halve finale tegen de Amerikaan Washington. “Ik geef mezelf nu een goede kans dit toernooi te winnen”, zei hij. “Van tevoren beschouwde ik Krajicek als mijn grootste hinderpaal. Verder wil ik dit jaar goed presteren op Wimbledon en in de Davis Cup.”

Washington won met twee keer 6-4 van de Fransman Pioline. De andere halve finale gaat tussen de Rus Volkov (drie sets tegen de sterke Zweed Holm) en de Fransman Boetsch, die de Italiaan Pozzi wegblies (6-2 6-4).