Katoen versus wegwerp

Er is geen land in Europa waar nog zoveel katoenen luiers worden gebruikt als in Nederland.

Volgens de fabrikanten van papieren wegwerpluiers blijft het aandeel van katoen hier stabiel op zo'n 20 procent van de "verschoningen'. In België is maar 3 tot 4 procent van de luiers van katoen en in Frankrijk niet meer dan 1 procent. Volgens Barend Steenhuis van Mölnlycke zegt dat iets over de zuinige Hollandse volksaard en heeft ook milieubewustzijn ermee te maken: “De gebruikers van katoen zijn nogal principieel, maar zien eraan voorbij wat het aanschaffen en wassen van katoenen luiers kost en wat dat voor aanslag op het milieu betekent qua stroomgebruik, water en wasmiddelen. Dat is enorm. Bovendien: katoen is een gewas dat enorm bespoten moet worden om te groeien. En dan heb ik het nog niet over nadelen als huidirritatie.” Het is een van de weinige onderwerpen waar alle fabrikanten van wegwerpluiers het over eens zijn.Propagandisten van katoen verklaren natuurlijk dat wegwerpluiers veel schadelijker voor het milieu zijn dan katoenen luiers. Volgens berekeningen van de katoenlobby worden er jaarlijks honderdduizenden bomen gehakt om babybillen droog te houden en belanden jaarlijks 850 miljoen wegwerpluiers met poep en pies op de Nederlandse afvalberg.