Indurain wint tijdrit Giro met overmacht

SESTRIERE, 12 JUNI. De winnaar van de 76e Ronde van Italië staat vrijwel vast. Alleen een bizar ongeluk of ernstige onoplettendheid van zijn Spaanse ploeg kan nog verhinderen dat de Spanjaard Miguel Indurain zondag in Milaan de rose leiderstrui zal dragen. Indurain toonde zich gisteren in de klimtijdrit van 55 kilometer naar Sestrière, op ruim 2000 meter hoogte, een klasse apart. Hij reed met een gemiddelde snelheid van 34,2 km per uur naar de top. Geen van de overgebleven concurrenten kon hem volgen. De Italiaan Claudio Chiappucci raakte vier minuten en vijftien seconden verder achterop. Pjotre Oegroemov, een Letse professional die tweede staat in de algemene rangschikking, verloor slechts 45 seconden. Argentin gaf 2.17 minuut toe.

Indurain had zijn machtsvertoon vorige week in Senigallia al min of meer aangekondigd nadat hij had huisgehouden in de eerste tijdrit van de Giro. “Deze verschillen zijn nog niets vergeleken bij wat de klimtijdrit naar Sestrière zal gaan veroorzaken.” Zijn enige inspanningen van de afgelopen dagen lagen in de neutralisering van Chiappucci's grillen.

In de tijdrit moest de onstuimige Chiappucci betalen voor zijn energieverspillingen. Op veertien kilometer van de aankomst werd hij gepasseerd door Oegroemov. Het was de genadeslag voor Chiappucci, die de afgelopen dagen alles en iedereen had beschuldigd van tegenwerking. De Italiaan reed met koorts, als gevolg van een ontsteking aan de urinewegen.

“Deze klim was stevig, maar heel gelijkmatig”, zei Indurain na afloop. “Daardoor kon ik steeds het maximale geven. De rest van de Giro is nu nog een peuleschil. Ik hoef alleen Oegroemov nog te controleren, want Chiappucci zal vanaf morgen met Lelli moeten vechten om de derde plaats te kunnen behouden”, zei Indurain.