Grafiek Vorig jaar verorberden Nederlanders in ...

Grafiek Vorig jaar verorberden Nederlanders in hun eigen keuken ruim 504 duizend ton gehaktballen, salami en frikadellen.

De huishoudelijke consumptie van vlees bedroeg vorig jaar 20,9 kilo vlees per persoon. Dat was een ons meer dan in 1991. Dit blijkt uit cijfers van het Produktschap Vee en Vlees. Varkensvlees staat in die cijfers op de eerste plaats met een marktaandeel van 30 procent, maar deze vleessoort verliest populariteit. De bitterballen en de vlammetjes waren in 1992 de grote winnaars. Het marktaandeel van deze snacks steeg van 7,2 procent naar 8,1 procent. Opvallend is dat in de Randstad minder vlees wordt gegeten dan in de rest van Nederland. Het Voorlichtingsbureau Vlees schrijft dit grotendeels toe aan het grote aantal één- en tweepersoons huishoudens in dat deel van Nederland. Randstedelingen stellen prijs op gemak en eten daarom vaker buitenshuis. Die ontwikkeling in eetgedrag is in heel Nederland overigens ook op andere vlakken zichtbaar. Zo verliest de sudderlap duidelijk terrein ten faveure van de veel sneller te bereiden biefstuk of schnitzel. Ook de kant-en-klare maaltijd wint om die reden duidelijk terrein.

(Onderzoek: Niek den Tex)