CRUMPETS

In de Engelse stad Bath vind je een van de mooiste tearooms ter wereld: The Pump Room. Dit restaurant staat op de plaats van een tearoom die in 1704 werd gebouwd en waar men toen dankzij de beroemde dandy "Beau' Nash die in Bath Master of Ceremonies was, kon luisteren naar een orkestje. De oude tearoom maakte plaats voor de "nieuwe' Pump Room die in 1790 in Georgian style werd opgebouwd. In deze tearoom bevindt zich een balkonnetje waar gemusiceerd wordt.

In 1766 speelde musicus Frederich Herschel in de Pump Room Band. Herschel interesseerde zich echter meer voor astronomie. Hij gaf het musiceren op en werd beroemd omdat hij de planeet Uranus ontdekte.

In de grote hoge zaal met vorstelijke kroonluchter hangen oude portretten aan de wand en je kunt er aan een fonteintje waar de zwaveldamp uit opstijgt een bekertje opgepompt bronwater halen. Vroeger was het gebruikelijk dit heilzame water tussen 8 en 10 uur 's morgens te drinken.

Nog elke dag, zo vermeldt het Pump Room Menu, wordt de muzikale traditie van 300 jaar voortgezet en wordt er, helaas slechts op bepaalde tijden, muziek gemaakt. Bij het binnengaan van de tearoom word je opgewacht en naar een van de smetteloos gedekte tafeltjes gebracht, waar de ober je bestelling aanhoort en onthoudt. Gebruik van bloknoot en pen is té ordinair. Op het menu staan uiteraard de traditionele Bath buns en Bath Olivers, een cracker waarop het portret van een langharige heer staat afgebeeld dat voorzien is van de tekst "Dr. Oliver-inventor'. Je kunt ook scones, crumpets, cake en taartjes bestellen en thee is er in talrijke smaken.

Voor 23 pond kun je een Champagne-tea bestellen die bestaat uit een halve fles champagne, sandwiches met gerookte zalm, cake, taartjes, thee, koffie of warme chocola.

Het goedkoopste wat je kunt bestellen is Bath Spa Water dat 35 pence kost.

In de Pump Room krijg je bij de getoaste en beboterde crumpets - kleine dikkige pannekoekjes - dunne honing geserveerd. Crumpets kunnen gebakken worden in een poffertjespan.

25 gram verse gist

1/2 theelepel suiker

145 gram bloem

1 ei

5 eetlepels boter

1 deciliter melk

zout

Los de gist en de suiker op in twee eetlepels lauw water. Laat dit mengsel op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.

Doe de bloem en een beetje zout in een mengkom. Maak in het midden een kuiltje en giet daarin de melk en het ei. Roer alles goed, klontvrij, door elkaar. Voeg dan 1 eetlepel gesmolten boter en het gistmengsel toe. Roer tot er een soepel beslag ontstaat. Dek de mengkom af met een theedoek en zet het beslag een uur op een warme plaats. Clarifeer 4 eetlepels boter: Laat de boter op een laag vuur zonder te roeren smelten. Het schuim dat ontstaat wordt er met een lepel afgeschept. Op deze manier worden de aanwezige melkbestanddelen en het vocht uit de boter verwijderd.

Smeer de holletjes van de poffertjespan in met deze boter en voorzie ze van beslag. Zodra de crumpets aan de bovenkant kleine gaatjes vertonen worden ze omgedraaid en nog eens ruim een minuut gebakken. Crumpets kunnen met honing maar ook met jam of kaas en selderijstengels gegeten worden.

    • Anne Scheepmaker