Boston Globe voor 1,1 mrd dollar naar New York Times

NEW YORK, 12 JUNI. De New York Times Co., uitgever van onder meer de New York Times, heeft aangekondigd de Boston Globe over te nemen voor het recordbedrag van 1,1 miljard dollar. De Globe, de grootste krant van Boston, heeft een doordeweekse oplage van 500.000 en een zondagse van 800.000. De New York Times, de grootste krant in de Verenigde Staten, heeft een oplage van 1,2 miljoen op zes weekdagen en 1,8 miljoen op zondag.

De redactie van de Globe blijft onafhankelijk voor in elk geval de eerste vijf jaar en er zullen voorlopig geen ontslagen vallen. De betaling geschiedt bijna geheel in aandelen, belangrijk omdat bij een betaling in contanten veel belasting zou moeten worden betaald. Arthur Ochs Sulzberger, voorzitter van de raad van bestuur van de New York Times Co., noemde het “een kans die we niet voorbij konden laten gaan”.

De New York Times Co. heeft een jaaromzet van 1,8 miljard dollar. Het bedrijf is eigenaar van 31 kranten, 20 tijdschriften, 5 televisiezenders en 2 radiozenders. Met de Washington Post samen is het bedrijf mede-eigenaar van de International Herald Tribune. Critici zien met ongerustheid dat de Amerikaanse kranten zich verder concentreren. In de VS zijn bijna 400 kranten in handen van 11 uitgevers. De New York Times Co. neemt na de aangekondigde overname een vijfde plaats in, achter Gannett, Knight-Ridder, Newhouse en Times Mirror.

    • Lucas Ligtenberg