Opinie

    • Youp van ’t Hek

Amah hoela

Als een Gooise kakker op de Keizersgracht gaat wonen, wil hij nog wel eens de typische Amsterdamse sfeer gaan roemen, maar valt onmiddellijk door de mand bij woorden als haringmannetje of sigarenboertje.

None

Een van mijn broers vertelde mij ooit over een feestje op een van de grachten en daar hadden alle ouders hun kinderen op de 1e Openluchtschool in het betere Zuid. Dat is een neger- en Turkenloze kakschool in de Amsterdamse Cliostraat. Natuurlijk hadden de carrièrejagers een probleem met het halen en brengen van hun kiddo's en toen een van de moeders opperde een tweedehands busje te kopen en die door een WAO-ertje te laten besturen, was voor mijn broer de maat vol. Hij zocht een plek om stevig te kotsen en zette het zuipen in een echt café voort.

De Amsterdamse grachtengordel, Blaricum, Aerdenhout, Wassenaar en al die andere chique plekjes van ons land ken ik beter dan wie dan ook en elke keer als ik denk dat ik het bekakste ontmoet heb, wordt het de week erop toch weer een slag erger.

Is mijn generatie kakkers slechter dan die van mijn ouders? Ja!!! Schaamteloos veel slechter zelfs.

Zeker nu ze een nieuw speeltje hebben ontdekt. De au pair ofwel de amah.

Wat is een amah? Een amah is een derdewereldmevrouw met veel honger en weinig financiële eisen, die voor een kleine vijfhonderd gulden per maand de kinderen doet, wast, kookt, strijkt en voor datzelfde bedrag ook nog drie avonden per week oppast.

Veelal zijn het Filippijnsen, maar ook de Poolse en Tsjechische dames doen het heel erg goed. De meisjes werken veertig uur per week en dat komt dus neer op iets meer dan drie gulden per uur. Indrukwekkend. Je moet ze nog wel verzekeren en ze prikken elke avond een vorkje mee, dus er komt maandelijks nog een behoorlijk bedrag bij.

Ik ben bang dat er op de Larensche Mixed Hockey Club een broekrok tegen haar vriendin durft te bekennen dat hun amah gewoon aan tafel zit en dit onder het motto: wij zijn niet zo erg als de rest.

Een amah heeft natuurlijk veel voordelen. Ze zijn niet alleen feodaal goedkoop, maar meestal ook erg gelovig en dat houdt in dat ze 's nachts niet gaan sloeren en slempen in de plaatselijke discotheek. Daarbij sturen ze al hun geld naar hun vaderland en daar kunnen ze een paar dubbeltjes meer zeker goed gebruiken. Dus nog even vijf uurtjes extra oppassen voor een tientje doen ze graag. En het belangrijkste: ze klagen niet. Niet alleen omdat hun Engels daar te gebrekkig voor is, maar ze zijn ook veel te bang dat ze weer naar huis worden gestuurd.

Op de Hilversumsche Golfclub schijnt al een echtpaar met twee amah's rond te lopen en ik ben bang dat dat binnenkort de trend wordt.

Een amaahtje extra.

Hij komt met een jet lag van een zakenreis, zij zeurt omdat ze met golfen nog steeds op dezelfde handicap zit en het zijdebloemschikken wil ook niet echt lukken. Daarbij blijft er altijd nog wat werk liggen. Kortom: je bent nooit klaar.

Hij wil van dit gezeik af zijn en komt over de brug met een extra amah. Ze heeft al een Triumph.

Als de amah binnenkort met handen en voeten vertelt over haar vele broers die ze in de sloppen van Manilla heeft, komt ongetwijfeld de vraag of er daar ook niet eentje van deze kant op wil komen. Voor de tuin en voor de klusjes. Wij willen jouw broer best helpen!!!

Dan ga je het echt goed doen in de raad van bestuur. Als je tussen de cijfers door kan vertellen over je twee amah's en je boy.

Dronken grapje op de herenplee van de Kennemer: wat het verschil is tussen een amah en een Golden Retriever? De hond komt niet altijd als je fluit.

    • Youp van ’t Hek