Tiong Ang

Van Rooy Galerie, Kerkstraat 216 en dependance Prinsengracht 650, Amsterdam. T/m 5 juli. Wo t/m za 13-17u. Prijzen vanaf 1050 gulden.

Tiong Ang maakt in Van Rooy Galerie in Amsterdam de balans op van twaalf jaar "ridderlijke trouw aan de schilderkunst', zoals hij zelf zijn toewijding noemt. In een tijdelijke dependance van de galerie is een overzicht van zijn ontwikkeling te zien. Van een expressionistisch geschilderde torso uit 1981, kopieën naar grote meesters als Rafael, Caspar David Friedrich en Theodore Géricault tot de met voile bedekte doeken van de laatste jaren.

Een schilder moet de beelden die hij ziet een eigen lichaam geven, schrijft Tiong Ang (1961 Surabaja) in een toelichting. “Ik kleed ze aan (als een moeder haar kinderen, als een couturier zijn modellen) in de fijnste stoffen (-).” De dunne voile die over de schilderijen is gespannen, hult de voorstelling in een geheimzinnig waas. De kleuren, overwegend donkergroen, bruin en zwart, versterken het sensuele effect.

Steeds terugkerende thema's zijn initiatie, verblinding en leegte. Het laatste wordt vooral zichtbaar gemaakt in strak geschilderde, lege kommen of cirkels. De verblinding wordt verbeeld door te wijd opengesperde ogen en griezelige oogoperaties. Initiatie gaat in niet-westerse culturen veelal gepaard met een rituele verminking. In de westerse wereld moet elk kind als een soort "rite de passage' naar volwassenheid de school doorlopen. Het ouderwetse klaslokaal op een van de doeken verwijst hiernaar.

De zorg van Tiong Ang voor zijn doeken strekt zich ook uit tot de wijze van exposeren. In de galerie heeft hij achter een doorzichtig zwart gordijn een "rustplaats' voor ze gemaakt. Wie deze ruimte binnengaat, waant zich even in een gesluierd schilderij. Bring Your Own Light is de titel van de expositie - alleen als je je eigen "verlichting' meebrengt kun je de werken zien. Als dank voor de moeite mag de bezoeker een briefkaart meenemen waarop toeristen in de grotten van Han rondvaren, bijgelicht door gidsen met brandende fakkels.

    • Din Pieters