Te lui om over het plafond te lopen

Wat vooraf ging: Gerrit, de poes van Jan, ging een nacht logeren in dierenhotel Kroonjuweel. Toen Jan Gerrit ging ophalen, was hij onvindbaar. Op dat moment kwam de keizer van Gozo binnen die samen met zijn knecht, Knasper, zijn intrek neemt in het dierenhotel. De keizer schrijft een bevel waarin staat dat de receptioniste Gerrit moet opsporen of anders voor straf 500 kroketten en 499 porties patat moet bakken.

Knasper die met het keizerlijke bevel naar de hotelreceptioniste was gestuurd, bleef lang weg. "Ik begin mij te vervelen. Daarom ga ik een ommetje maken', zei de keizer van Gozo. "Dan stappen wij maar weer op', zei mijn vriend Jan tegen de keizer. 'Daar is geen reden voor, ik maak maar een klein ommetje als vlieg', zei de keizer. De keizer stapte met zijn schoenen in een paar wonderlijk gevormde reuzenschoenen die een beetje op plastic zwemvliezen leken. Nadat hij de reuzenschoenen had vastgegespt, wandelde hij naar een zijmuur van zijn vertrek. Bij iedere pas die hij zette, hoorden we een vreemd zuigend geluid. De keizer ging languit op de grond liggen en drukte zijn in de vreemde schoenen gehulde voeten tegen de muur. Vervolgens liep hij langs de muur omhoog waar hij als een vlieg aan het plafond bleef hangen. "Bent u niet bang om uw nek te breken?', riep Jan naar de keizer. "Welnee', riep de keizer vrolijk. "Ik heb deze plafondschoenen speciaal laten ontwerpen. Dit is het nieuwste, sterk verbeterde model. Het heeft een elektronisch systeem waardoor de formidabele zuigkracht van het plafondschoeisel beheersbaar blijft. Dat was vroeger wel anders. Toen zogen de schoenen zich te sterk vast waardoor ik ze niet meer loskreeg en soms wel een half uur ondersteboven aan het plafond hing.'

Na een kort wandelingetje over het plafond maakte de keizer via een andere muur de afdaling. "Jongens, dat was weer een enig ommetje!' riep de keizer toen hij weer met zijn voeten op de grond stond. "Loopt u vaak over het plafond?', vroeg Jan aan de keizer. "Nee, daar ben ik veel te lui voor', zei de keizer. "Meestal geef ik Knasper gewoon het bevel om op zijn handen te lopen en dan fantaseer ik dat hij aan het plafond hangt, dat is wel zo leuk. Ik houd er nu eenmaal van om de boel op zijn kop te zetten maar verder stel ik weinig eisen'. "Waar blijft die dekselse Knasper toch', riep de keizer ineens. "Ik wil weten wat we vanavond eten. Ik hoop dat die receptioniste Gerrit niet heeft kunnen opsporen want dan krijgen we kroketten en patat mèt.' "Ik hoop anders van wel', zei Jan een beetje nijdig. "Ik zit al vanaf vanmorgen op mijn kat te wachten. En dat bevalt mij helemaal niet want Gerrit is een kat van de klok.' "Waarom eten jullie niet gezellig mee. Er schieten genoeg kroketten en patat voor jullie over', zei de keizer. Op hetzelfde moment kwam Knasper, zoals gewoonlijk op zijn handen, het vertrek binnen. "De receptioniste is helaas verdwenen', zei de bediende. "Nadat ze flauwgevallen was, heb ik haar in een bestelwagentje geschoven dat met onbekende bestemming is vertrokken.'

(wordt vervolgd)

    • Betty van Garrel