Stafchefs in Argentinië ontslagen

BUENOS AIRES, 11 JUNI. De stafchefs van de Argentijnse marine en luchtmacht zijn gisteren uit hun functie ontheven.

Het ministerie van defensie gaf geen verklaring voor het ontslag van admiraal José Ferrer en luchtmachtgeneraal José Julia, maar aangenomen wordt dat het samenhangt met de felle kritiek die beide mannen hebben geleverd op het hervormingsprogramma van president Carlos Menem en minister van economie Domingo Cavallo. Dit heeft onder meer geleid tot inkrimping van de strijdkrachten, lagere weddes en de beëindiging van speciale wapenprogramma's, zoals de ontwikkeling van een raket voor de middellange afstand. Na de Argentijnse nederlaag tegen Groot-Brittannië in de Falklandoorlog (1982) hebben de Argentijnse strijdkrachten aan politieke invloed sterk ingeboet, zowel door de bezuinigingen als door een grootscheepse reorganisatie door de burgerregering van Carlos Menem. In militaire kringen wordt daarover echter in toenemende mate gemord. Begin mei beval Julia dat alle vliegtuigen van de luchtmacht voorlopig aan de grond zouden blijven wegens geldgebrek. Thans wordt zeventig procent van de defensiebegroting (bijna vijf miljard dollar) uitgegeven aan salarissen. Wel kreeg de luchtmacht vorige maand definitief toezegging om enkele tientallen Amerikaanse Skyhawk-bommenwerpers te kopen. Die moeten de bommenwerpers vervangen die verloren gingen tijdens de Falkland-oorlog. Argentinië heeft gisteren zijn aanspraken op de Falkland-eilanden (Las Islas Malvinas), South Georgia en de Sandwich-eilanden herhaald. (Reuter/AP)