Rechtbank zet verkiezingen alsnog op losse schroeven

ABUJA, 11 JUNI. De Nigeriaanse presidentsverkiezingen zijn gisteren, twee dagen voor de stembureaus open moeten gaan, op losse schroeven komen te staan door een uitspraak van een rechtbank in de hoofdstad Abuja.

De rechter eiste van de regering dat de verkiezingen worden uitgesteld hangende een besluit van het nationale kiescollege over een verzoek van een groepje oud-politici en zakenlui de verkiezingen te schrappen, omdat Nigeria daarvoor nog niet rijp zou zijn. De procedure was aangespannen door de Vereniging voor een Beter Nigeria, die campagne voert voor de voortzetting van het bewind van de militaire leider van het land, president Babangida. Deze heeft de voorgenomen overdracht van de macht aan een burgerlijk bestuur al drie keer eerder uitgesteld.

Het was vanmorgen nog niet duidelijk wat de consequenties zijn van deze rechterlijke uitspraak. De Nigeriaanse regering, die wordt gedomineerd door hoge militairen, verklaarde vorige week dat geen enkele rechtbank het recht heeft de verkiezingen te verbieden. Sommige waarnemers hielden er dan ook rekening mee dat de regering het besluit van de rechtbank in Abuja eenvoudig zou negeren. Verder kan de regering desgewenst nog versneld in beroep gaan bij een hogere rechterlijke instelling. Babangida, die een sleutelrol speelt bij het al dan niet doorgaan van de verkiezingen, onthield zich vanmorgen van commentaar in het openbaar. (Reuter)