Programma Poetry International

Poetry International wordt dit jaar eigenlijk drie keer geopend. Vanavond is er in de Doelen een onofficiële opening met Poetry Local, een avond voor zeven Rotterdamse dichters en hun publiek. Op 12 juni vindt tijdens Le Bal du Festival de tweede onofficiële opening plaats, met optredens van Freek de Jonge en veel muziek. Daarna is er, op maandag 15 juni, nog de echte opening, door de Israëlische dichter Yehuda Amichai.

De interessantste avond van het 24ste Poetry International wordt waarschijnlijk de slotavond. Op zaterdag 19 juni zullen, na het bekend worden van de winnaar van de C.Buddingh'-prijs, vrijwel alle leden van de Internationale Adviesraad uit hun werk voorlezen. Kort na elkaar zijn dan grootheden als Joseph Brodsky, Seamus Heaney, Lars Gustafsson, Breyten Breytenbach en Miroslav Holub te horen.

Tot die dag zullen een kleine dertig dichters uit alle delen van de wereld op het podium in de Doelen verschijnen. Het zwaartepunt ligt dit jaar op Latijns-Amerika. Uit dit continent zullen negen dichters naar Rotterdam komen, onder wie de Mexicaan Homero Aridjis, de Uruguayaanse Cristina Peri Rossi en de Braziliaan Lêdo Ivo. Vier Latijnsamerikanen zullen op maandag lezen, de rest leest gespreid over de week. Ook het vertaalproject is aan een Latijnsamerikaan gewijd: de Argentijn Roberto Juarroz. Op vrijdag laat een groot deel van de deelnemers horen hoe zijn poëzie in hun eigen taal zou klinken.

Poetry International, De Doelen, Kruisstraat 2, Rotterdam. 11 t/m 19 juni. Aanvang steeds 20u, slotavond 19.30u. 17 juni De nacht van Omeros 23.30-07u. Voordrachten over grote dichters 16.30u. Kinderprogramma 19 juni 14u. Inl. 010-4134330. Res. 010-2171717.

Programma Crossing Border Festival

Het Haagse Crossing Border Festival dat aanstaande donderdag in de Kunstpassage begint, richt zich nadrukkelijk op een jonger en meer informeel publiek. Tot en met zondag 20 juni treden hier jazz-dichters, pop-dichters, reggae-dichters, performing poets en prozaschrijvers op, onder wie de Nederlanders Carla Boogaards, Anil Ramdas en Bart Chabot, de Engelsen Lenny St Luce en Adrian Henri en de Amerikanen Ismael en Tennessee Reed en Ted Joans.

De Engelse schrijver Rupert Thompson presenteert donderdag zijn nieuwe boek Lucht en Vuur, waarna de schrijver-zanger Lee Renaldo van Sonic Youth voorleest. Vrijdag is er een Pop Poetry Performance Night met Billy Childish, Simon Vinkenoog, Bart Chabot, Adrian Henri en Herman Brood. Zaterdag treden in Het Paard onder anderen Jules Deelder, Ted Joans en Ismael Reed op tijdens een Jazz Fever Night. Het festival wordt zondagavond besloten met een Poetry and Post Rock Cybertechno waar de muzikale theatergroep Von Magnet uit Parijs optreedt. In het World Wide Video Center is van donderdag tot zondag een speciaal literair videoprogramma.

Crossing Border Festival. Kunstpassage, Fluwelen Burgwal 18, Den Haag. Het Paard, Prinsegracht 12 (alleen zaterdagavond). 17 t/m 20 juni. Aanvang meestal 20.30. Inl. 070-3462127.