Onderzoek incestzaak Epe in volle gang

EPE, 11 JUNI. In ieder geval is “meer dan één pasgeboren baby vermoord” en zijn “meerdere zwangerschappen afgebroken”. Dit zegt een woordvoerder van de regionele politie Noord- en Oost-Gelderland naar aanleiding van de nieuwe wending die een incestzaak in het Veluwse Epe heeft genomen.

Het onderzoek naar het vermoorden van enkele pasgeboren kinderen op de Veluwe is in volle gang. Eén van de slachtoffers van de incestzaak in Epe van 1990, waarbij twee zusje gedurende veertien jaar verkracht, mishandeld en bedreigd werden door familieleden en vrienden, heeft opnieuw aangifte gedaan bij de politie. Zij verklaarde dat enkele van de bij haar door incest en verkrachting verwekte kinderen na de geboorte zijn vermoord. Andere zwangerschappen bij het slachtoffer zouden door de verdachten zijn beëindigd.

De politie heeft drie verdachten aangehouden, onder wie de ouders van het meisje. Ook de ex-man van het slachtoffer is in bewaring gsteld. Hij was, net als de moeder en de broer van het slachtoffer sinds kort weer op vrije voeten gesteld. De vader zit nog een straf uit van zeven jaar. Twee van de verdachten hebben volgens de politie inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

De twee meisjes, nu 25 en 26 jaar oud, werden in de ouderlijke woning in Epe tussen 1976 en 1990 ernstig misbruikt. Eerst door familieleden en later ook door anderen werden de twee zussen op sadistische wijze verkracht en bedreigd. Een politieteam van negen mensen, gehuisvest in het bureau in Heerde op de Veluwe, onderzoekt nu de omstandigheden waaronder de pasgeboren kinderen om het leven zijn gebracht. Ook wordt onderzocht op welke wijze enkele zwangerschappen van het slachtoffer illegaal zijn afgebroken.

Het politieteam is volgens woordvoerder Top op dit moment vooral druk met het verhoren van grote aantallen mensen die in de omgeving van de zusjes geleefd hebben. Zo wordt bij voorbeeld gezocht naar mensen die kunnen bevestigen dat zij het slachtoffer zwanger hebben gezien. De politie heeft op aanwijzing van verklaringen in de bossen gegraven, maar tot dusver niets gevonden.

In Epe, waar het gezin heeft gewoond, is geschokt gereageerd op de nieuwe onthullingen in de beruchte incestzaak. De streng-christelijke dorpsgemeenschap had de zaak, nadat de daders waren veroordeeld, afgesloten. Uit psychiatrisch onderzoek van de nu weer aangehouden ouders is gebleken, dat de vader geheel toerekeningsvatbaar kan worden geacht voor wat hij heeft gedaan. De moeder functioneert volgens het rapport van het Pieter Baan Centrum op het niveau van een zeven- of achtjarige. Het meisje ontvangt slachtofferhulp en wordt door een team van deskundigen zorgvuldig begeleid. Het politieteam overlegt tijdens het onderzoek regelmatig met een team van traumatologen.