Moskouse mafia steelt juwelen Duitse minister

BONN, 11 JUNI. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger is 41 jaar, komt uit Beieren en is lid van de FDP. Haar man heet Ernst en was chef van de Duitse uitgave van het soft-sexmagazine High Society. Zij is sinds ruim een jaar minister van justitie in Bonn en laat haar meer burgerlijke coalitiegenoten van de CDU/CSU geregeld schrikken met opmerkingen die de een ongemakkelijk liberaal en de ander ongemakkelijk naëf vindt.

Over (oude) eigendomsrechten van Westduitsers in Oost-Duitsland bijvoorbeeld laat zij andere geluiden horen dan de coalitiepartner en menige FDP'er. Over een gemakkelijker toegang tot (ook) de Duitse nationaliteit voor leden van minderheden ook. Heel afstandelijk spreekt zij soms over de oude mannen van het Constitutionele Hof in Karlsruhe, die vorige maand een in de Bondsdag aanvaarde liberalisering van de abortuswetgeving strijdig oordeelden met de grondwet (wegens de grondwettelijke bescherming die de staat moet geven aan leven, óók aan nog ongeboren leven).

Kortom: de vrouw die vorig jaar mei zonder veel politieke ervaring, en dus verrassend, vervangster werd van minister Klaus Kinkel, die toen van Justitie naar minister Genschers ministerie van buitenlandse zaken doorschoof, is goed voor de publiciteit die haar kleine partij broodnodig heeft. Deze week is haar dat op een heel bijzondere manier gelukt. Namelijk zó dat veel Duitsers in de lach zijn geschoten.

De minister - bijnaam "Schnarre' - was naar een conferentie tegen racisme en antisemitisme in Moskou gegaan en had in haar bagage familiejuwelen meegenomen, volgens het blad Die Welt ter waarde van zo'n 100.000 mark. Wat merkte zij na terugkeer in Bonn? Juwelen gestolen! Waar? Niet in haar Moskouse hotel, dat kon de manager van dat hotel aantonen. Maar wèl in bagageafdeling van het vliegveld Sjeremetjevo II, die - zoals alom bekend en beschreven - al tijden door de "Moskouse mafia' wordt beheerd, maar waar de minister van justitie niettemin een koffer met vuile was en 100.000 mark aan juwelen had afgegeven.

    • J.M. Bik