Major: aanval Lamont is een "klein' probleem

LONDEN, 11 JUNI. De Britse premier John Major heeft gisteren de zware aanval van ex-minister van financiën Norman Lamont op de regering, een dag eerder in het Lagerhuis, afgedaan als een “kleine plaatselijke moeilijkheid”. Major haalde daarmee een uitspraak uit 1958 aan van de Conservatieve premier Harold Macmillan toen diens minister van financiën aftrad. “We komen hier overheen en ik ga door met het werk in de hand”, aldus Major.

Lamont, twee weken geleden door Major ontslagen, had hem woensdag van “korte-termijndenken” en zwak leiderschap beschuldigd. “Als deze benadering niet verandert, zal de regering niet overleven en verdient zij ook niet te overleven”, zei Lamont. De Britse pers meent dat Majors leiderschap door de aanval in de ergste crisis tot nu toe is beland.

Major kreeg gisteren steun van een machtige groep Conservatieve parlementsleden, het 1922 Committee van "backbenchers'. Zij zeiden dat zijn positie volledig veilig is en dat zij verwachten dat Major de regering tot en met de verkiezingen van 1997 zal leiden. “Ze waren het er unaniem over eens dat Major in de toekomst honderd procent steun van ons krijgt”, zei Sir Marcus Fox, voorzitter van de groep, na een bijeenkomst. “John Major is onze premier en zal onze premier blijven.”

In een televisie-interview zei Fox wel dat de noodzaak tot meer veranderingen in de regering nog steeds bestaat. “Op het punt van presentatie, van misschien iets meer standvastigheid en vertrouwen, moeten we een verandering van stijl bereiken. Als dat betekent dat een of twee mensen moeten worden vervangen of dat er andere instructies moeten worden gegeven, zal ik dat verwelkomen”, aldus Fox.

Major wuifde in het Lagerhuis de suggestie van Labour-leider John Smith om af te treden weg. “Misschien heeft u het over hoofd gezien, maar we hebben vorig jaar verkiezingen gehad. Wij hebben die gewonnen, u heeft die verloren”, zei Major. “De score is 4-0 in recente verkiezingen, en te zijner tijd wordt het 5-0.” (Reuter,AP)