Landmacht krijgt over twee jaar "Duitse' helm

ROTTERDAM, 11 JUNI. De Koninklijke Landmacht krijgt over twee jaar een nieuwe helm die “verdacht veel” lijkt op de helm van de Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog. Dit meldt het officiële huisorgaan van de landmacht, Legerkoerier.

Het maandblad schrijft dat bij het ontwerp draagcomfort voorop staat. De nieuwe helm is gemaakt van kunststof maar weegt met 1200 gram niet minder dan de stalen helm die nu nog wordt gedragen. “Toch lijkt het net alsof-ie lichter is.”

De vorm van de helm biedt volgens de begeleidende project-officier Nieuwe Gevechtsuitrusting, luitenant-kolonel Rob Bernasco, in de Legerkoerier, de “perfecte” dekking tegen rondvliegende scherven. “Het model sluit bovendien aan bij andere, eveneens nog in beproeving zijnde uitrustingsstukken, zoals het gasmasker en het scherfwerende vest.”

Over de gelijkenis met de oude Duitse helm zegt hij: “Waarom het wiel opnieuw uitvinden?” De helm zou volgens de officier geen negatieve historische associaties oproepen. Een enquête heeft volgens de officier uitgewezen dat het merendeel van de ondervraagden de vorm niet in verband bracht met de Tweede Wereldoorlog.

Defensie heeft over de vorm van de helm contact gehad met Stichting '40- '45 en met Joodse gemeenschap. Van die kant kwamen geen bezwaren tegen de eventuele aanschaf, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van Defensie wil niet bevestigen dat er voor deze helm is gekozen. Er zouden nog meer helmen “in de race” zijn “maar de vorm staat vast.”

Het artikel in de Legerkoerier, waarbij een foto staat afgedrukt van de project-officier met de "gekozen' helm in de hand, was hierover “onduidelijk”. Dat de nieuwe helm van kunststof wordt gemaakt zou ook vaststaan.