Kroaten vallen hulpkonvooi van moslims aan

TRAVNIK, 11 JUNI. Kroatische militairen hebben gisteren bij Novi Travnik een particulier hulpkonvooi aangehouden en tussen acht en veertien chauffeurs weggevoerd en waarschijnlijk doodgeschoten. Hetzelfde konvooi werd later opnieuw door Kroaten tegengehouden. Daarbij schoten de Britse begeleiders drie Kroaten dood.

Ondanks een gisteren gesloten wapenstilstand tussen de Bosnische moslims en Kroaten is bij Vitez en Busovaca opnieuw fel gevochten.

De bevelhebbers van de strijdkrachten van de moslims en de Kroaten, de generaals Rasim Delic en Milivoj Petkovic, ondertekenden gisteren in Kiseljak een akkoord, waarin werd voorzien in een wapenstilstand die voor het territorium van de hele republiek moest gelden. Anderhalf uur eerder was in Travnik, het centrum van de strijd tussen de moslims en de Kroaten, al een beperkt bestand van kracht geworden.

In twee steden in de omgeving kwam het tot felle strijd. Vanuit Zenica werden door de moslims artilleriebeschietingen uitgevoerd op Kroatische stellingen in Busovaca. Bovendien werd de stad Vitez, tussen Travnik en Zenica, bestookt door Kroaten die uit Travnik waren verdreven.

Kroatische soldaten hielden gisteren bij Novi Travnik een particulier hulpkonvooi van 512 auto's aan waarmee hulpgoederen naar de door de Serviërs belegerde stad Tuzla zouden worden vervoerd. Ze dwongen de chauffeurs van acht tot veertien auto's uit te stappen en met hen mee te gaan. De achterblijvers hoorden kort daarop geweervuur. Volgens VN-waarnemers is het vrijwel zeker dat de mannen zijn doodgeschoten. Het konvooi was het oorlogsgebied binnengereden met een schriftelijk vrijgeleide van alle oorlogspartijen en werd begeleid door VN-pantserwagens. Maar de lengte van de stoet - vier kilometer - maakte een effectieve bescherming vrijwel onmogelijk. Britse soldaten die de acht chauffeurs te hulp wilden komen, werden door de Kroaten beschoten. Het konvooi reed na het incident verder. Kort voor Vitez hielden Kroaten het opnieuw tegen, waarna de Britten ingrepen. (Reuter, AP)