Japan "bezorgd' over raketproef Noord-Korea

TOKIO, 11 JUNI. Noord-Korea, dat ervan wordt verdacht kernwapens te ontwikkelen, heeft eind vorige maand in de Japanse zee een raket getest met een bereik van 1.000 kilometer, die makkelijk doelen in Japan kan bereiken.

Dat hebben anonieme bronnen op het ministerie van defensie in Tokio gezegd tegen het Japanse persbureau Kyodo. In officiële kringen toont men zich “diep bezorgd” over de ontwikkelingen.

Onduidelijk is of de test is geslaagd. Het zou gaan om de Rodong-1, een verbeterde versie van de Russische Scud-raket, die in de twee oorlogen in het Golfgebied is gebruikt. Woordvoerder Takahiro Goto van het ministerie van defensie zei vandaag desgevraagd dat eind mei een Noordkoreaanse marineboot was gesignaleerd in de internationale wateren van de Japanse zee, maar hij zei niet te kunnen zeggen of de lancering vanaf dit schip was gebeurd. Andere bronnen zeggen dat de lancering heeft plaatsgehad vanaf de Noordkoreaanse kust. “We zijn nog druk bezig informatie te verzamelen”, aldus Goto. Hij voegde eraan toe dat het ministerie “bezorgd” is. Maar premier Kiichi Miyazawa zei vandaag tegen Japanse verslaggevers dat het slechts om een “gerucht” gaat. Een echt bewijs is er volgens hem niet.

Een hoge functionaris op het ministerie van buitenlandse zaken in Tokio zei vanochtend dat “Japan diep bezorgd is over de nucleaire militaire ontwikkeling in Noord-Korea. Ik wil het woord "dreiging' niet gebruiken, en ik wil geen commentaar geven op de berichten van vandaag over de raketproef, maar we zijn diep bezorgd over hun raket-plannen en we proberen Noord-Korea daar met alle diplomatieke middelen van af te brengen.”

Volgens woordvoerder Goto beschikt Noord-Korea inderdaad over raketten met een bereik van 1.000 kilometer en heeft het land plannen om dit bereik op te voeren tot 1.300 kilometer. De hemelsbrede afstand tussen Noord-Korea en een stad als Hiroshima, in het zuidwesten van Japan, is nog geen 600 kilometer. Met een bereik van 1.000 kilometer kan Noord-Korea reeds vrijwel alle belangrijkse steden in Japan als doelwit kiezen. Bijna drie jaar geleden, in augustus 1990, mislukte een Noordkoreaanse test met een raket met een bereik van 600 kilometer. Japan werkt momenteel hard aan een verbeterde versie van de Patriot, het anti-raketsysteem dat is ontwikkeld door de Amerikanen.

De verdenking dat Noord-Korea een atoombom ontwikkelt werd in maart versterkt toen het land aankondigde dat het internationale inspectie van twee omstreden militaire installaties weigerde en zich op 12 juni zou terugtrekken uit het Non-Proliferatie Verdrag (NPV). Het nieuws over de raketproef heeft in Japan vandaag de vrees aangewakkerd dat Noord-Korea wat dit betreft ver voorligt op het schema dat in het buitenland technisch voor mogelijk wordt gehouden. Eerder werd ervan uitgegaan dat het nog jaren zou vergen voordat Noord-Korea een atoommacht werd. Diplomatieke bronnen in Japan zeggen dat Noord-Korea een nucleaire tijdbom is die vrijwel niemand in de wereld hoort tikken. Tot zover onze correspondent.

Besprekingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea in New York zullen vandaag uitmaken of Pyongyang zich morgen inderdaad uit het NPV terugtrekt. Na zeven uur overleg werd gisteren gerept van “gematigd optimisme”. Als de onderhandelingen echter mislukken zal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties volgende week al gaan praten over de mogelijkheid van sancties tegen Noord-Korea, te beginnen met een wapenembargo, aldus diplomaten in New York. (AP, AFP)