Italië arresteert manager bij Philips

ROME, 11 JUNI. In opdracht van de Milanese justitie is gisteren een manager van Philips Italië gearresteerd op verdenking van corruptie bij een contract met het ministerie van justitie voor de levering van videoschermen en computers voor gebruik in rechtbanken.

De verdachte is Ezio Lancia, volgens een medewerker van Philips Italië directeur van de afdeling Enti Statali (staatsbedrijven). Lancia werkte voornamelijk in Rome, waar hij contact onderhield met de overheidsinstellingen.

Een voormalig staatssecretaris van justitie, Franco Castiglioni, is door de Italiaanse justitie op de hoogte gesteld dat ook naar hem in verband met deze beschuldigingen een onderzoek wordt ingesteld. Een ex-assistent van de staatscetretaris is eerder deze week op soortgelijke beschuldigingen opgepakt.

Philips Italië wilde vanmorgen geen commentaar leveren op de arrestatie van Lancia, die is overgebracht naar een Milanese gevangenis. Hij is aangehouden op verzoek van officier van justitie Antonio Di Pietro. Tegelijk met Lancia is een manager van het Franse computerbedrijf Bull gearresteerd, Giuseppe Cardinali. Hem is hetzelfde ten laste gelegd. De apparatuur was bedoeld voor gebruik in de rechtszaal.

Een woordvoerder van Philips in Eindhoven bevestigde de arrestatie van Lancia. Philips was vanochtend nog niet exact op de hoogte van de inhoud van de aanklacht tegen Lancia. Het elektronicaconcern onthoudt zich van commentaar zolang de zaak in handen van justitie is. In Eindhoven wist men alleen dat Lancia door de Italiaanse justitie is overgebracht naar Milaan.

Lancia werkte al een aantal jaren als lobbyist voor de - vrij omvangrijke - Italiaanse Philips-organisatie. Hij verrichte een aantal public relations en externe marketingtaken. Hij staat nog steeds op de loonlijst van Philips Italië maar zou volgens een woordvoerder van plan zijn geweest het concern binnenkort hebben verlaten.

    • Marc Leijendekker