Iran kiest president

TEHERAN, 11 JUNI. In Iran zijn vanmorgen om acht uur plaatselijke tijd de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van een president.

Algemeen wordt verwacht dat de zittende president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani met een grote meerderheid voor een tweede ambtstermijn van vier jaar wordt gekozen. Hij geniet de uitdrukkelijke steun van bijna de hele politieke klasse en de geestelijkheid, en zijn drie zorgvuldig geselecteerde tegenkandidaten, de rector magnificus van de vrije islamitische universiteit Abdullah Jasbi, ex-parlementslid Rajabali Taheri en oud-minister van arbeid Ahmad Tavakkoli, zijn lichtgewichten. Het islamitische leiderschap heeft de 29 miljoen kiezers opgeroepen massaal te gaan stemmen om de winnaar thuis en in het buitenland geloofwaardigheid te geven. In de steeds verslechterende economische situatie is de bevolking echter apathisch en een aanzienlijk aantal Iraniërs gaf vanochtend te kennen thuis te blijven of een blanco stem uit te brengen. (Reuter, AFP)