Inwoners Malmédy op bres voor papierfabriek

BRUSSEL, 11 JUNI. De inwoners van het stadje Malmédy in de Belgische Ardennen doen hun uiterste best om de werkgelegenheid te redden van de 335 werknemers bij de plaatselijke papierfabriek Intermills Steinbach. De Gelderse Papiergroep heeft vorige maand een bod gedaan op de fabriek, maar werknemers, middenstand en gemeentebestuurders hebben zo weinig vertrouwen in de goede wil van het Nederlandse bedrijf dat ze zelf zijn begonnen met een actie om van deur tot deur aandelen te verkopen in de toekomstige onderneming "Papeterie de Steinbach'.

Vooral de middenstand in Malmédy, de hoofstad van het zogeheten Franstalige Oostkanton in België, en de omringende dorpen maken zich grote zorgen sinds het moederconcern Intermills vorig jaar failliet werd verklaard. De Gelderse Groep heeft een naar eigen zeggen “laag” bod uitgebracht. Het Nederlandse bedrijf heeft overigens slechts belangstelling voor een van de twee fabrieken met, volgens het personeel, hooguit 150 werknemers.

Volgens de Gelderse Groep is de andere fabriek inmiddels aan een Frans bedrijf verkocht. Een woordvoerder laat weten dat tijdens recent overleg met kader en vakbonden “geen wanklank gevallen is”. Hij zegt te begrijpen dat de inwoners zich zorgen maken omdat de Gelderse Papiergroep de enig overgebleven belangstellende is.

In een voormalig klooster in Malmédy werd deze week het startsein gegeven voor de operatie om Steinbach van de defintieve ondergang te redden, een dreigende “sociale ramp” voor de streek, zo werd opgemerkt. Werknemers van de fabriek gaan de nieuwe aandelen (à 1.000 frank per stuk, ongeveer 55 gulden) aan de man brengen, het gemeentebestuur heeft een lokaal, een ambtenaar en een tekstverwerker beschikbaar gesteld om de emissie vlotjes te laten verlopen. Er wordt gerekend op een totale opbrengst van 20 tot 25 miljoen frank.

Wat de toekomstige "eigenaren' van de papierfabriek met hun bezit gaan doen, is nog niet precies bekend. Mogelijk gaan ze op zoek naar een "industriële' partner die de fabriek wil voortzetten. Premier Spittaels van Wallonië vindt de stap van de bevolking van Malmédy “zeer interessant”. Volgens hem heeft de Waalse regering niets meer vernomen van de Gelderse Groep sinds ze een afschrift ontving van de brief aan de curatoren waarin het bod op Steinbach werd uitgebracht en waarin de regering om medewerking werd gevraagd.