Grote kunstroof in Uppsala

STOCKHOLM, 11 JUNI. Dieven hebben uit het appartement van de Zweedse kunstverzamelaar en oud-museumdirecteur Bengt Ekström in Uppsala 43 waardevolle schilderijen en tekeningen gestolen van Renoir, Rubens, Van Gogh en Titiaan.

Ekström ontdekte de diefstal dinsdag toen hij van vakantie terugkeerde. Hij zei dat de dieven kennelijk haast hadden gehad en hadden geprobeerd zoveel mogelijk schilderijen mee te nemen. Daarbij waren ze ruw te werk gegaan en hadden veel lijsten vernield achtergelaten.

De precieze waarde van de gestolen schilderijen is nog niet vastgesteld, maar loopt in de miljoenen guldens. Volgens de politie heeft het alarmsysteem in de woning waarschijnlijk niet gewerkt.

Het echtpaar Ekström heeft in 1990 een collectie van 22 schilderijen en 33 tekeningen van de Franse post-impressionistische schilder Emile Bernard, een tijdgenoot van Van Gogh, geschonken aan het Van Goghmuseum in Amsterdam, nadat het museum van Uppsala deze schenking had afgewezen. (AP)