Groep Javaanse moslims vraagt hulp Nederland

JAKARTA, 11 JUNI. Enkele tientallen leden van een Indonesische moslimsekte hebben gisteren enige tijd hun toevlucht gezocht op het terrein van het Erasmus Huis, het culturele centrum verbonden aan de Nederlandse ambassade in Jakarta. Zij hebben verzocht om toelating tot Nederland omdat zij “in Indonesië nergens welkom zijn”, aldus hun zegsman.

Na urenlange onderhandelingen tussen Nederlandse diplomaten en Indonesische militaire en civiele autoriteiten, heeft de groep vanochtend het parkeerterrein verlaten. Zij worden voorlopig ondergebracht in een opvangcentrum van sociale zaken in Jakarta-Oost.

Een woordvoerder van de ambassade verklaarde vanochtend dat Nederland de groep niet beschouwt als "vervolgden', maar als "ontheemden'. Hij noemde hun probleem “een binnenlandse aangelegenheid van Indonesië”. Op "louter humanitaire gronden' is hen tijdelijk toegang verleend tot het bewuste parkeerterrein, dat tot het privé-bezit van de ambassade behoort, maar geen diplomatieke onschendbaarheid geniet, aldus de woordvoerder.

De groep - 67 mensen, onder wie 23 kinderen en 17 vrouwen - bestaat uit Javanen die in 1986 op eigen initiatief wegtrokken naar Ketapang, een regentschap in de provincie West-Kalimantan. Daar stuitten zij op weerstand van de plaatselijke bevolking die naar verluidt moeite had met de "afwijkende' geloofsopvattingen van de groep, met name hun verering voor de "profeet' Eddy Wongsodimedjo. De autoriteiten bleken vooral problemen te hebben met het actieve zendingswerk van de groep. Nadat ze door de regent van Ketapang waren teruggestuurd naar Java, trokken ze naar Semarang, de hoofdstad van Midden-Java.

Toen ze ook daar niet welkom bleken, reisde het gezelschap naar Jakarta, waar het tijdelijk werd ondergebracht in een opvangcentrum van Sociale Zaken. Eerder deze week werden zij op straat gezet, omdat “de gebruikelijke opvangtermijn van 24 dagen was verstreken”, aldus de directeur van het centrum. Ten einde raad trokken zij toen naar de Nederlandse ambassade, waar zij aanvankelijk alleen om onderdak vroegen. De ambassade stond hun toe om met vrouwen, kinderen en bagage tijdelijk op het parkeerterrein van het Erasmus Huis te bivakkeren. Daarop vroeg de groep om "politiek asiel', maar dat werd geweigerd.

Vannacht ontstond enige opschudding toen drie leiders van de groep buiten het hek sigaretten gingen kopen en meteen werden ingerekend door militairen. Na een urenlang verhoor in de burelen van de militaire stadscommandant werd het drietal vanochtend vrijgelaten.

De woordvoerder van de ambassade zei dat men van Nederlandse zijde contact zal houden met de Indonesische autoriteiten over de afwikkeling van de vandaag gemaakte afspraken.

    • Dirk Vlasblom