Generatieconflict fel en uitdagend uitgebeeld

Voorstelling: Stelling door Onafhankelijk Toneel en Verzamelde Werken, in samenwerking met Dansers Studio. Choreografie: Caroline Dokter, Amy Gale; muziek: Ron Ford; decor: Marc Warning; kostuums: Carly Everaert; licht: Marc van Gelder.

Gezien: 10/6 Rotterdamse Schouwburg. Aldaar: t/m 12/6. Verder: 15 t/m 26/6 Amsterdam. Daarna op tournee door Nederland.

Mijn vader wilde mij als kind leren schaken. Natuurlijk verloor ik altijd van hem. Achteraf besprak hij dan mijn blunders. Bij die aanmerkingen at ik uit frustratie steeds de koektrommel leeg. Met enige reserve ging ik dan ook naar Stelling, een moderne dansvoorstelling van de choreografen Caroline Dokter en Amy Gale, die op het schaakspel is genspireerd. Maar bij de eerste zet gaf ik me al van ganser harte gewonnen. Stelling is een boeiende, intelligente en imponerend vertolkte produktie.

Het schaakbord is hierin tevens de schietschijf voor de twee partijen die het generatieconflict willen beslechten. De inzet is de troon. De daarbij behorende kroon is in een metershoog wandreliëf aanwezig in het veld van de gevestigde orde. Daar verdedigen Ton Lutgerink en Beppie Blankert, als koning en koningin, elkaar en hun waarden. Denkend dat zij de tegenpartij als een veertje kunnen wegblazen. Maar als pitbulls zetten Dries van der Post en zijn secondante Karin Post de tanden in de prooi.

Terwijl de strijd vordert, verschuiven de onderlinge verhoudingen. Elke taktiek wordt toegepast. In uitdagende solo's en felle duetten wordt de strategie steeds bijgesteld. Met waakzame arrogantie volgen de vrouwen de competitie van de mannen. Zij wegen de kansen en als de naald dreigt over te hellen naar de verkeerde kant maken zij sluw gebruik van hun grootste macht: de verleiding.

Het is een feest om Blankert, Lutgerink, Post en Van der Post aan het werk te zien. De vier zijn aan elkaar gewaagd. Zij beheersen hun vak en hebben een perfecte timing waardoor de nuancering van de stemmingen helder blijft. Maar zij kregen dan ook een scala aan bewegingsvondsten aangereikt door Caroline Dokter en Amy Gale. Beide bedenkers van Stelling hebben -samen met de componist en andere ontwerpers- een consequent doordachte, dramaturgisch geheide produktie afgeleverd. Een voorbeeld voor elke jonge moderne danser en choreograaf.