Delta Park geen partij meer voor Neeltje Jans

MIDDELBURG, 11 JUNI. De stichting Delta Park ziet af van deelneming in de bouw van een attractie-park op het kunstmatige eiland Neeltje Jans in de Oosterschelde.

Dat heeft de stichting, een samenwerkingsverband van bedrijven als Heineken Nederland, de ING-bank en de hotelketen Golden Tulip, gisteren bekendgemaakt. Reden is de slechte samenwerking met een tweede stichting, Delta Expo, die eigen plannen heeft voor een attractiepark. Volgens voorzitter B.W. de Waal Malefijt van Delta Park stelt “onze gesprekspartner de meest onmogelijke eisen”.

Delta Park werd vorig jaar door de beheersmaatschappij van het eiland verplicht te onderzoeken of zij kon samenwerken met Delta Expo. Deze hield echter vast aan de eigen ideeën, terwijl Delta Park als grootste geldschietster een groter deel van de zeggenschap in de onderneming eiste. De opdracht gaat nu waarschijnlijk naar Delta Expo.

Delta Park wilde op Neeltje Jans de attractie "Aqua-Bio' bouwen; een educatief park dat aandacht zou besteden aan het thema "water'. De stichting wilde ruim 36 miljoen gulden investeren. Per jaar hoopte men 750.000 tot een miljoen bezoekers te trekken.

Delta Expo, gesteund door Rijkswaterstaat, exploiteert op het eiland sinds de stormvloedkering in 1986 in gebruik werd genomen een permanente tentoonstelling over de Deltawerken en waterbouwkunde. De tentoonstelling begon kleinschalig, maar is inmiddels met 400.000 bezoekers per jaar uitgegroeid tot een toeristische top-attractie voor Zeeland. De stichting wil de tentoonstelling sinds lange tijd fors uitbreiden.

Directeur F. van Spaandonk van Delta Expo toont zich niet rouwig om het afscheid van Delta Park. “Het maakt de zaken voor ons eenvoudiger. Wij zien heel goede mogelijkheden zelf een attractiepark te bouwen.” Provinciale Staten lieten zich eerder positief uit over de plannen van Delta Expo.

Het eiland Neeltje Jans werd aangelegd tijdens de bouw van de stormvloedkering, het sluitstuk van de Zeeuwse Deltawerken.