Beleggers wisselen verzekeraars in voor bankaandelen

AMSTERDAM, 11 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de beleggers vanmorgen begonnen om hun aandelen in verzekeraars om te ruilen voor bankaandelen. Vooral Amev kreeg een flinke tik en zakte met drie gulden tot 69,40 gulden rondom het middaguur.

AMSTERDAM De kwartaalcijfers van Amev en ING doen beleggers twijfelen over de kwaliteit van de verzekeraars. Zo heeft bij ING het bankbedrijf het aanzienlijk beter gedaan dan de verzekeringspoot. Voor beleggers was dat reden om aandelen van banken op te zoeken. Na gisteren al 3,60 gulden te hebben ingeleverd op 62,90 gulden, dook de koers van iNG vanmorgen nog twee dubbeltjes dieper om rondom het middaguur weer op 62,90 gulden te blijven hangen.

ABN Amro profiteerde daarvan met een stijging van vier dubbeltjes tot 53,60 gulden, waarmee de bank vanmorgen één van de weinige stijgers was op een matte, licht neerwaartse beurs. Amev die gisteren nog enkele dubbeltjes won, kreeg vanmorgen een harde knauw van het anti-verzekeraars-sentiment bij beleggers en noteerde 's middags 69,40 gulden, tegen 72,40 gulden gisteren.

Ook in de transportsector heerste onrust, waar vooral KLM last van had. De koers van de luchtvaartmaatschappij daalde 50 cent tot 25,20 gulden. Gisteren hadden de luchtvaartondernemingen op Wall Street al een veer hadden moeten laten. Reden daarvoor was de belasting op kerosine die president Clinton wil heffen en die de carriers op kosten jaagt. “Toch is het wel een beetje gek, want de olieprijs is juist een kwart dollar gedaald in vergelijking met gisteren. De brandstofprijzen kunnen dus wellicht ook omlaag”, meende een handelaar.

Het aandeel Fokker zakte in navolging van het F100-toestel dat gisteren op Eelde door zijn landingsstel ging. De koers leverde 40 cent in op 14 gulden en kon niet profiteren van het bericht in de Volkskrant dat er een mogelijke eerste koper is voor de F70. Koninklijke Olie dat gisteren een historisch hoogtepunt haalde, koelde vanmorgen af en stond vanmiddag op 170,60 gulden tegen een slot van 171,20 gulden gisteren.

De beurs is vanmorgen iets ingezakt in afwachting van de publicatie van belangrijke cijfers over de economie in de Verenigde Staten. Het gaat om de stijging van de produktieprijzen, een aanwijzing voor de inflatie. Vanmiddag zal duidelijk worden of de schatting van handelaren, niet boven de 0,2 procent, is uitkomen. Economen rekenen op een stijging van de producentenprijzen met 0,1 à 0,3 procent tegenover een sterke stijging met 0,6 procent in april. Ook de iets zwakkere dollar en het niet al te sterke optreden van buitenlandse beurzen hield de koersen laag. De EOE-index daalde met 1,71 punt tot 312 punten vanmiddag.

De koers van de Amerikaanse dollar is vrijdagmorgen precies één cent gedaald. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de munteenheid om 10.00 uur 1,8255 tegen 1,8355 gulden bij het slot op donderdag.

NEW YORK Ook op de effectenbeurs van New York die gisteren werd afgesloten met verlies, wachten handelaren op de vanmiddag gepubliceerde producentenprijzen. De Dow-Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen sloot op 3491,68 punten en dat was 20,25 punten lager dan op woensdag. De omzet bedroeg 231 miljoen aandelen na 238 miljoen op de voorgaande dag.

De handel begon wat afwachtend omdat de beursindex op woensdag een winst van twintig punten vrijwel geheel had laten lopen. Bovendien keken de handelaren net als in Amsterdam vanmorgen uit naar de bekendmaking van de Amerikaanse producentenprijzen. De beursindex zakte in de loop van de dag 27 punten weg. De daling werd vrijwel geheel toegeschreven aan de magere winstverwachtingen van Minnesota Mining and Manufacturing (3M) voor het tweede kwartaal. De winststijging zal kleiner uitvallen dan verwacht vanwege de tegenvallende groei van de Amerikaanse economie.

De dollar stond in New York tegen het einde van de handel op 1,8280 gulden na 1,8340 op woensdag. De handel had niet veel om het lijf, omdat ook hier werd gewacht op de bekendmaking van de Amerikaanse producentenprijzen. De verwachting luidt dat die prijzen - over mei - weinig zullen bijdragen aan de inflatie en dat een snelle renteverhoging derhalve niet nodig is.

TOKIO De Amerikaanse dollar heeft zich op de beurs van Tokio enigszins hersteld van de historische klap, die gisteren werd opgelopen. De munt eindigde gisteren de week iets boven het naoorlogse dieptepunt, waarmee donderdag werd gesloten. Het slot van de dollar was 106.32 yen, 0.12 yen hoger dan het slot van de dag ervoor. Beleggers kochten gisteren weer dollars terug na de dag ervoor veel dollars te hebben verkocht. Op de effectenbeurs steeg Nikkei-index 7,63 punten naar 20.500,95 punten.