Arnesen weg bij PSV na kritiek op "zieke' club

EINDHOVEN, 11 JUNI. PSV heeft het contract met Frank Arnesen, sinds twee jaar hulptrainer, voortijdig beëindigd. Volgens het bestuur was er “een onwerkbare situatie” ontstaan na de zware kritiek die de Deen vorige week in het weekblad Elsevier had geuit op trainer, manager en spelers. Arnesen, die nog een verbintenis voor één seizoen had, stapt op 1 september op. Het bestuur van de Eindhovense club heeft hem tot die tijd op non-actief gesteld.

Dat Arnesen niet op staande voet is ontslagen, heeft hij alleen te danken aan zijn goede staat van dienst, zegt een aangeslagen manager Kees Ploegsma in een reactie. Ploegsma neemt de Deen nog het meeste kwalijk dat hij met zijn kritiek niet eerst naar het bestuur is gestapt. Vandaag overlegt het bestuur met trainer Hans Westerhof over de ontstane situatie.

Frank Arnesen, die niet bereikbaar was op zijn vakantie-adres in het Spaanse Marbella, heeft direct na de verschijning van het interview in Elsevier al verklaard dat hij nog altijd achter zijn uitspraken stond en dat hij de consequenties volledig zou aanvaarden. Spelers uit de PSV-selectie zeggen vandaag in het Eindhovens Dagblad dat de kritiek van de Deen “veel waarheid” bevat. Erwin Koeman: “Het is wel heel herkenbaar wat hij allemaal heeft gezegd.”

De Deense ex-voetballer ventileerde in Elsevier uitgebreid zijn frustratie over een rampzalig verlopen seizoen. “PSV is ziek. Doodziek”, herhaalde hij de woorden die Jan Heintze in februari nog een schorsing kostten. “Zelf ben ik ook ziek: van de jongens. Een jaar lang hebben ze zich als profiteurs gedragen. Veel geld opstrijken en niets doen. Slapjanusssen zijn het.”

Zelf is hij er altijd fel voorstander van geweest problemen binnenshuis te houden. Maar “bij PSV heeft dat niet gewerkt”, zei hij in het interview. “Het druist in tegen mijn principes, maar de crisis schreeuwt om confrontaties. Open en bloot, ja. Een andere keuze is er niet. De club dreigt ten onder te gaan aan die slappe cultuur van koffie en gebak.”

Volgens Arnesen zit de crisis “tot in het ruggemerg van de club” en heeft hij zich het afgelopen seizoen ook zelf niet aan de malaise kunnen onttrekken. “De gelatenheid die het hele seizoen over PSV heeft gehangen, heeft ook mij aangetast. Ik was dit jaar niet scherp genoeg. Er gebeurden zoveel dingen in en rond het elftal dat ook ik door de bomen het bos niet meer zag.”

In het interview verweet hij de spelers dat ze geen respect hebben voor hun club en hun vak. “Dat vind ik walgelijk.” Bestuur en trainers hadden daar volgens de Deen eerder en harder tegen moeten optreden. “Voetballers moeten streng en strak begeleid worden. Het is zoals met een hond. Als je die geen discipline oplegt, gaat-ie bijten. (..) De spelers van PSV hebben dit seizoen in alle opzichten laten zien dat ze geen gevoel voor verantwoordelijkheid hebben. Ze moeten weer aan de leiband.”

De Deen kwalificeerde trainer Westerhof in Elsevier als “achterdochtig” en manager Ploegsma als “een crisisfactor”. Volgens Arnesen is Romario “gek”. “Die man is alleen: ikke, ikke ikke. Zelfs zijn vrouw wordt als een slaaf behandeld. Meneer die met eten in bed bediend wil worden, dat soort dingen. Anderzijds: als er een voetballer is die alle discotheken van Nederland kent, is het wel Romario.”