Al acht lange jaren hunkert heel Breda naar de eredivisie; Voetbalgekte in NACompetitie

BREDA, 11 JUNI. Naarmate de nacompetitie in het finale stadium komt, slaat de collectieve gekte meer en meer toe bij de deelnemers aan dit competitietoetje. De supporters van NAC zijn met afstand het prettigst gestoord. Op de meest vreemde wijze uitgedost togen zij gisteravond naar de wedstrijd NAC - De Graafschap. Hun hartstochtelijke clubliefde werd beantwoord: 2-1.

De overwinning kwam alles behalve moeiteloos tot stand. Even leek een groots feest te worden verstoord toen in de 52ste minuut Van Schijndel De Graafschap op voorsprong bracht. Maar sommige festiviteiten vinden bijna vanzelfsprekend doorgang. Via een eigen goal van Trentelman, die een schot van Gesthuizen met het hoofd van richting veranderde, en een doelpunt van Lammers lieten de NAC'ers zich na afloop als kampioenen fêteren. Eén supporter liep niet naar zijn helden maar kuste dronken van geluk de middenstip.

Bij NAC is het publiek van oudsher bloedfanatiek. Bredanaars heten feestvarkens te zijn. Met carnaval is de stad het Westbrabantse equivalent van Oeteldonk en ook elke thuiswedstrijd van de Bredase voetbaltrots is een reden om de dagelijkse beslommeringen voor even te laten wat ze zijn. Het levert NAC een grote sympathie bij het Nederlandse voetbalpubliek op. Vertederend wordt gesproken over het avondje NAC.

Wat zo'n avond inhoudt, werd gisteravond door zo'n twaalfduizend supporters hartstochtelijk gedemonstreerd. Italiaanse taferelen speelden zich af voor de wedstrijd in het stadion aan de Beatrixstraat. Oorverdovend was het lawaai, oogverblindend het vuurwerk dat werd afgestoken. De steunbetuigingen nemen jaarlijks in intensiteit toe. Sinds 1985 hunkert heel Breda naar de eredivisie.

De afgelopen drie seizoenen dwong NAC deelname aan de nacompetitie af. Drie keer ging het mis, drie keer groeide de frustratie, drie keer nam het fanatisme van de supporters toe. Nu, in de vierde achtereenvolgende herkansing van de eerstedivisie, dit jaar door de Bredase aanhang hoopvol - of was het berustend? - de NACompetitie genoemd, mag het niet misgaan. En kan het na de 2-1 winst op De Graafschap niet misgaan, is de algehele overtuiging.

Dat staat ook voor Winnie Bogers als een paal boven water. Bogers is het prototype van de self-made man. Hij begon met op provisiebasis verkopen van clubartikelen aan het voetbalpubliek. “Ik liep een beetje te leuren met petjes en sjaaltjes.” Nu wordt op het visitekaartje zijn functie managing director genoemd. De grote baas van het bedrijf Bobo-Promotions, een Bredaas bedrijf in promotie- en reclame-artikelen. En groot NAC-fan.

Bogers vervaardigt en levert thans clubartikelen van vijftien Nederlandse voetbalclubs en enkele in Duitsland en België. Een groot deel van zijn zakelijke succes dankt hij aan de voetbalgekte rond NAC, volgens Bogers de derde club in Nederland waar het de verkoop van prullaria betreft. Na de winst op Den Bosch barstte de rage los en kreeg hij zijn artikelen amper aangesleept. Petten, caps, hoedjes, sjaals, boxershorts, stickers, dassen, t-shirts, ballonnen, spandoeken, buttons. Teveel om op te noemen, ontoereikend om de honger naar NAC-attributen te stillen.

Gisteravond werd er soms letterlijk gevochten om een artikel. Een laatste boxershort (vijfentwintig gulden) met de afbeelding van een vervaarlijk uitziende bulldog met daaronder NAC Breda werd in de houten Official NAC Souvenir Shop bijna verscheurd door twee fanatici. Populair was ook het platvoerse t-shirt waarop een (NAC-)leeuw zijn achterwerk met het shirt van de tegenstander afveegt en een naar schatting veertigjarige NAC-supporter was als een kind zo blij met zijn zojuist aangeschafte Gaan-met-die-NAC-banaan.

“In Breda zijn ze een beetje gek. Alles wat ik aan NAC-artikelen maak, loopt als een trein”, weet Bogers. Reikhalzend kijkt hij uit naar aanstaande zondag. Dan heeft NAC in de uitwedstrijd bij Den Bosch aan een punt genoeg om naar de hoogste klasse te promoveren. Gisteravond maakte de frustratie al plaats voor geldverterend feestgedruis. De souvenirshop van Bogers werd bestormd zodat zondag massaal in het geel-zwart kan worden afgereisd naar Den Bosch.