Air Aruba staakt lijndienst tussen Schiphol en Aruba

De Arubaanse luchtvaarmaatschappij Air Aruba heeft sinds gisteren voorlopig haar vluchten van Schiphol naar Aruba stopgezet.

De KLM, die nu vier maal per week op het Carabische eiland vliegt, zal de passagiers die al boekingen hebben, zoveel mogelijk overnemen.

In het hoogseizoen, dat op Aruba in de herfst begint, heeft Air Aruba tot 900 passagiers per week vervoerd. De KLM zal onderzoeken of haar capaciteit op de Carabische route moet worden uitgebreid. Een ex-directeur van Air Aruba in Nederland zegt dat de KLM de komende herfst wel twee vluchten per week extra kan gaan uitvoeren op Aruba.

Het kantoor van Air Aruba in Hoofddorp zal binnenkort worden gesloten. In totaal had de maatschappij 20 werknemers in dienst, op het kantoor en bij de afhandeling van passagiers op Schiphol waarvoor een ontslagvergunning is gevraagd.

Air Aruba heeft de laatste twee jaar grote verliezen geboekt op de verbinding met Nederland. Sinds het debâcle met Air Holland, dat aanvankelijk de vluchten verzorgde, werd een vliegtuig geleased van de Ierse luchtvaartmaatschappij Air Lingus. Die zegt nu een vordering van 1,5 miljoen gulden op Air Aruba te hebben en is niet langer bereid het toestel ter beschikking te stellen als de schuld niet wordt betaald.

De Arubaanse regering heeft vorige maand haar belang in Air Aruba nog aanzienlijk vergroot tot een meerderheidsbelang, en geld beschikbaar gesteld om de maatschappij in staat te stellen aan haar lopende verplichtingen te voldoen. Air Aruba zegt nu in onderhandeling te zijn met een andere maatschappij over de vorming van een samenwerkingsverband voor het onderhouden van de transatlantische verbinding.