Wolfgang Hilger (63), topman van Hoechst, het ...

Wolfgang Hilger (63), topman van Hoechst, het grootste Duitse chemieconcern, zal volgend jaar aftreden. Op de jaarvergadering in mei draagt hij zijn functie over aan Jürgen Dormann, nu nog financieel directeur.

Hilger, die volgend jaar november 65 wordt, zal de ongeschreven regel over de pensioenleeftijd binnen het concern volgen. In het voorjaar wordt beslist of hij plaats zal nemen in de raad van commissarissen, zoals gebruikelijk is voor gepensioneerde top-managers van Hoechst.

Dormann, de nieuwe president-directeur, begon zijn bijna dertigjarige loopbaan bij Hoechst direct na zijn studie economie. Hij was de drijvende kracht achter de belangrijke overname van Celanese in de Verenigde Staten in het midden van de jaren tachtig. Ook het versterken van de beschermingsconstructies staat op zijn naam. Aangenomen wordt dat zijn benoeming grote steun heeft van de vertegenwoordigers van de banken in de raad van commissarissen.

De winst voor belasting van het chemie-concern daalde vorig jaar met 18 procent. Het eerste kwartaal van dit jaar was nog slechter, maar Hilger werd vooral geplaagd door een serie van vijftien ongelukken in en rond Frankfurt waarbij een dode viel. Hem wordt verweten dat hij daarop te weinig en te laat heeft gereageerd. Volgens Hilger waren de ongelukken te wijten aan toeval en is het veiliger in een fabriek van Hoechst te werken dan in een winkel.