VS willen squadron op Soesterberg terugtrekken

DEN HAAG, 10 JUNI. De Amerikaanse regering wil het 32ste luchtmachtsquadron op de vliegbasis Soesterberg in de loop van volgend jaar terugtrekken. Een gedeelte van het squadron wordt overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk.

De Amerikaanse regering heeft de Nederlandse van het voornemen op de hoogte gebracht. Staatssecretaris Frinking (defensie) betreurt het vertrek van de Amerikanen. Het is belangrijk, aldus Frinking, dat er een forse Amerikaanse presentie in Europa en ook in Nederland blijft.

Soesterberg staat op een enkele maanden geleden door het Pentagon opgestelde lijst van bases die zullen worden gesloten. Op Soesterberg opereert sinds 1954 een squadron van achttien luchtverdedigingstoestellen. Op dit moment opereren toestellen van het type F15 vanaf Soesterberg. Overwogen wordt de logistieke functie van de basis te handhaven, zodat in geval van een crisis vanuit Nederland kan worden gevlogen. Op Soesterberg werken 1400 Amerikaanse militairen. Een kleine 2000 familieleden wonen in de omgeving van de basis.

Evenals de regering betreuren ook de defensiespecialisten in de Tweede Kamer het vertrek van de Amerikanen. Maar er bestaat wel begrip voor het feit dat de VS zich in Europa aanpassen aan de nieuwe veiligheidssituatie die na het uiteenvallen van het Sovjet-imperium en het Warschaupact is ontstaan.

In Nederland blijft nu alleen een vijftal materieeldepots van de Amerikanen over en een vestiging van het Military Traffic Command in Capelle aan den IJssel, dat tijdens de Golfoorlog zeer actief was bij de verscheping van materieel uit Duitsland. Een aantal toestellen van het 32ste squadron in Soesterberg werd ingezet tijdens de Golfoorlog en is daarna achtergebleven in Saoedi-Arabië.

Het vertrek van de Amerikanen houdt in dat de Soesterberg voor de Koninklijke Luchtmacht minder belangrijk wordt. Op het vliegveld zijn Alouette helikopters gestationneerd. Over enkele maanden hoopt Defensie op het veld tijdelijk helikopters te plaatsen voor de Luchtmobiele Brigade. De Tweede Kamer verzet zich tegen de aantallen helikopters die Defensie wil bestellen. De Kamer heeft tijdens het debat over de Prioriteitennota vorige maand Defensie gevraagd om te zien naar een type helikopter dat geschikt is voor zowel vuursteun als transport. Hiervan zouden er minder nodig zijn. Het ministerie van defensie voelt niets voor een gecombineerd toestel.

Volgens Defensie gaan de gevechts- en transporthelikopters op den duur naar de bases bij Gilze-Rijen en Eindhoven. Een woordvoerder van Defensie zegt dat de luchtmacht opnieuw zal onderzoeken of er in Nederland niet te veel militaire vliegvelden zijn. “Daarbij zullen doelmatigheid en milieu-eisen sterk meespelen”, aldus de woordvoerder van Defensie.