VS sturen militair materieel na aanval op VN in Somalië

MOGADISHU, 10 JUNI. De Amerikaanse regering heeft extra militair materieel naar de Hoorn van Afrika gestuurd, waaronder AC-130H Spectre gunships (de bewapende versie van het Hercules C-130 transportvliegtuig) en gevechtshelikopters, na de hinderlaag in Somalië waarin zaterdag 23 Pakistaanse VN-militairen het leven verloren.

In afwachting van een mogelijke luchtaanval van de Verenigde Naties op bases van de Somalische krijgsheer Mohammad Aideed, die van de aanval op de Pakistani wordt beschuldigd, zijn bijna alle buitenlandse hulpwerkers op verzoek van de VN uit de Somalische hoofdstad Mogadishu geëvacueerd. De VN hebben de enkele resterende buitenlanders gevraagd te verhuizen naar het haastig versterkte VN-hoofdkwartier in de voormalige Amerikaanse ambassade. Sommige hulporganisaties hebben dat echter afgewezen, met het motief dat ze anders gevaar lopen door de bevolking te worden geassocieerd met militair geweld.

De speciale VN-afgezant admiraal b.d. Jonathan Howe ontkende gisteren dat al een beslissing is genomen over de wijze waarop zal worden geantwoord op de hinderlaag. “We hebben een reeks opties”, zei hij. “We zijn er niet op uit iemand te doden. Er zijn al te veel Somaliërs gedood. We willen juist vreedzame verzoening en beëindiging van het doden.”

Maar een functionaris van de Ierse hulporganisatie Concern zei dat “we in heel duidelijke bewoordingen te horen hebben gekregen dat er een beslissende aanval ophanden is. Het wordt een grote actie, en het is gericht tegen Aideed.”

Enkele uren na de Amerikaanse aankondiging riep een nieuw Somalisch radiostation de VN-vredesmacht op naar huis te gaan. “De Amerikanen moeten weten dat deze natie van ons is en dat we bereid zijn daarvoor ons bloed tot de laatste druppel te geven”, aldus het tot dusverre onbekende station Stem van de Somalische massa's. Het sloot zijn uitzending af met de mededeling dat het spoedig in de lucht zou terugkomen met “verdere in bloed geschreven boodschappen”.

Het huidige gewelddadige klimaat in Somalië heeft de hulpoperaties verlamd, de aanwezigheid van 18.000 VN-militairen ten spijt. De veiligheidssituatie is snel verslechterd sinds het Amerikaanse leger de controle over de hulpoperatie in het land op 4 mei aan de VN overdroeg. VN-militairen kwamen gisteren weer onder vuur van sluipschutters. In kringen van hulpwerkers bestaat de vrees dat Aideed zijn toevlucht gaat zoeken tot stadsguerrillatactieken om zijn machtspositie, die hij na de val van president Siad Barre in 1991 heeft verworven, te behouden. In die kringen wordt er ook op gewezen dat de politieke en militaire doeleinden van de VN onduidelijk zijn. (Reuter, AP, AFP)