Van Basten na ingreep "redelijk optimistisch' over kans op herstel

ROTTERDAM, 10 JUNI. Het herstel van Marco van Basten zal ten minste vier maanden duren, maar de voetballer zelf blijft er uiterst rustig onder. “Ik heb echt goede hoop dat het allemaal goed komt met de enkel. Ik ga er vanuit dat ik in het najaar weer lekker kan ballen in Milaan”, laat Van Basten weten vanuit de Antwerpse Apra-kliniek waar hij gisteren een operatie aan zijn gewricht onderging. “Pijn heb ik niet. Het voelt allemaal goed aan. Over een week gaat het gips eraf en na drie weken mag ik weer wandelen.”De 28-jarige voetballer van AC Milan zegt veel vertrouwen in dokter Martens te hebben. “Voor de operatie zag hij het allemaal nog somber in maar na afloop was ook Martens redelijk optimistisch. Ook ik weet dat de herstelkansen niet 100 procent zijn maar ik blijf optimistisch. We zien wel.”

Martens zei na de ingreep van gisteren, die ongeveer een uur duurde, dat nog weinig te zeggen was over de rentree van de Europees en wereldvoetballer van het jaar 1992. “Het enige wat we kunnen doen is afwachten. Pas over een maand of vier kan ik zeggen hoe het er ongeveer voorstaat. Er zijn zeker kansen dat Marco op het topniveau terugkeert.”

Het was al de tweede maal in een half jaar en de derde keer in zijn carrière dat de "versleten' rechter enkel van Van Basten onder het mes ging. In december onderging hij in het Zwitserse Sankt Moritz een ingreep die toen werd uitgevoerd door prof. dr. Marti. Van Basten speelde nadien nog twee competitiewedstrijden en de Europa-Cupfinale van zijn club tegen Olympique Marseille. Hij bleef echter hinder ondervinden van zijn kwetsuur.

Door de problemen met blessures heeft Van Basten al vijf keer achtereen moeten afzeggen voor het Nederlandse elftal. De laatste keer dat hij voor Oranje uitkwam was op 14 oktober vorig jaar, in Rotterdam tegen Polen. De laatste keer dat hij scoorde was op 30 mei 1992 in het oefenduel tegen Wales. Van Basten heeft het Nederlands elftal gisteren niet zien spelen tegen Noorwegen. “Voordat ik eraan dacht was het te laat. Ja, lullig, maar het is niet anders.” Echt optimistisch over de kansen van Nederland op kwalificatie voor het WK is hij niet. Het is niet aannemelijk dat Van Basten persoonlijk nog een bijdrage zal kunnen leveren aan de kwalificatie voor de Verenigde Staten, zodat hij alleen kan hopen op de eindronden. “0-0 is natuurlijk geen goede uitslag. We zullen zes punten moeten halen uit de resterende drie wedstrijden. Dat zal zwaar worden.”