Strijd om dorpen in omgeving Travnik

TRAVNIK, 10 JUNI. De bevelhebber van het Bosnische leger heeft zijn troepen in Travnik opgedragen de wapens neer te leggen en een beroep op de Kroaten gedaan hetzelfde te doen. In Travnik, waar de afgelopen week fel tussen moslims en Kroaten is gevochten, is het sinds gisteren rond het middaguur rustig, maar in de omgeving werd de strijd voortgezet.

De gevechten verplaatsten zich in de loop van gisteren van het inmiddels geheel van Kroaten "gezuiverde' Travnik naar dorpen in de buurt, vooral Novi Travnik, waar de Kroaten in de aanval zijn gegaan. Volgens waarnemers in Travnik heeft de strijd om de stad honderden mensen het leven gekost. De Kroatische radio meldde dat vierhonderd Kroaten zijn gedood, vijfhonderd anderen zijn gewond en tienduizend mensen op de vlucht zijn gedreven. Een deel van de vluchtelingen heeft de wijk genomen naar door de Bosnische Serviërs beheerst gebied. De Serviërs evacueerden gisteren een eerste groep van 1500 Kroatische vluchtelingen naar Kroatië.

Kort na de oproep tot wapenstilstand van de Bosnische bevelhebber generaal Rasim Delic braken volgens radio-Zagreb gevechten uit tussen Kroaten en moslims in het zuidelijker gelegen Mostar.

Het komend weekeinde zullen de leiders van de Bosnische moslims en Kroaten, president Alija Izetbegovic en Mate Boban, elkaar in Genève ontmoeten. Boban beschuldigde gisteren de moslims opnieuw van "etnische zuivering', opsluiting en foltering van Kroaten en vroeg Kroatië om hulp voor de Kroaten in Bosnië. In Zagreb kwam het Kroatische kabinet in spoedzitting bijeen. De regering gaf na afloop een verklaring uit waarin ze stelde het recht te hebben “de Bosnische Kroaten volledig te beschermen”. President Tudjman van Kroatië breekt een reis naar China af en keert met het oog op de crisis naar Zagreb terug.

President Izetbegovic gaf gisteren in Sarajevo toe dat ernstige militaire fouten eerder deze week aanleiding zijn geweest tot de vervanging van generaal Sefer Halilovic, de man die tot dusverre het Bosnische leger heeft geleid, door de nieuwe bevelhebber, Rasim Delic. In een vraaggesprek met radio-Sarajevo zei Izetbegovic dat “de soldaten beginnen het vertrouwen in hun commandanten te verliezen” en dat ze “niet weten of die commandanten hen naar de dood of naar de overwinning leiden”. Fouten hadden tot “onaanvaardbare” verliezen geleid. Halilovic was niet alleen bij de troepen omstreden, maar ook binnen de regering zelf. Volgens Izetbegovic was hij niet in staat “zelfs maar over de kleinste zaken” samen te werken met de minister van binnenlandse zaken, Jusuf Pusina.

De Macedonische regering heeft zich gisteren bereid verklaard driehonderd Amerikaanse soldaten toe te laten. De Amerikanen gaan onder de vlag van de VN het al in Macedonië gelegerde contingent van Zweedse, Deense en Finse blauwhelmen versterken. (Reuter, AP)