Softwarepiraterij flink gedaald

Het gebruik van illegale software is in Nederland vorig jaar sterk gedaald.

De totale schade als gevolg van softwarepiraterij in de Benelux bedroeg vorig jaar 796 miljoen tegen 920 miljoen gulden in 1991. Tweederde heeft betrekking op Nederland. Uitgedrukt in percentages steeg het gebruik van legale programmatuur op het totale softwaregebruik in België en Nederland van 21 tot 34. Dat blijkt uit een vandaag bekendgemaakt onderzoek van Business Software Alliance (BSA).

Ook binnen Europa daalde het gebruik van illegale software. In 1991 was ongeveer 77 procent van de programmatuur illegaal, in 1992 nog maar 66 procent. De vermindering van softwarepiraterij heeft in 1992 naar schatting 1,3 miljard aan inkomen gegenereerd voor Europese softwareproducenten en distributeurs. De inkomstenderving zakte van 9,7 tot 8,4 miljard gulden.

Vorig jaar heeft BSA meer dan honderd juridische acties ondernomen in tien Europese landen. In Nederland zijn sinds de oprichting van BSA Nederland zes bedrijven beticht van piraterij en met drie is een schikking getroffen. In BSA Nederland participeren de softwarebedrijven: Aldus, Autodesk, Lotus, Microsoft en WordPerfect.