Sara Lee/DE koopt divisie SmithKline

ROTTERDAM, 10 JUNI. Sara Lee/DE neemt voor bijna 590 miljoen gulden een groot deel van de activiteiten van het Brits-Amerikaanse farmacieconcern SmithKline Beecham over. De transactie, die naar verwachting in juli wordt afgerond, betreft bijna de volledige Europese SmithKline-divisie voor toiletartikelen.

Dit heeft Sara Lee/DE, het vroegere Douwe Egberts, gisteren bekendgemaakt. De divisies van SmithKline Beecham in Spanje, de Verenigde Staten, Canada en Latijns Amerika vallen buiten de overname.

Sara Lee/DE krijgt door de overname een aantal bekende merken extra in huis. De overneming omvat de lichaamsverzorgings- en badproduktmerken Brylcreem in Nederland en Groot-Brittannië, Badedas in Nederland en Italië, Duschdas in Duitsland, Fissan in Italië en Duitsland en Williams in Frankrijk. Met deze produkten boekte SmithKline vorig jaar een omzet van circa 455 miljoen gulden. Bij de verschillende produkten zijn in totaal 1100 werknemers en vijf produktievestigingen in Europa betrokken. SmithKline wil zich nadrukkelijker toeleggen op farmaceutica.

Sara Lee/DE integreert de overgenomen activiteiten in zijn divisie huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsprodukten. Deze divisie wordt vanuit Utrecht geleid. Vorig jaar bedroeg de omzet van deze afdeling ruim 2,2 miljard gulden.

Volgens C. Boonstra, bestuursvoorzitter van Sara Lee/DE en president van de Amerikaanse moedermaatschappij Sara Lee, vormt de nieuwe aquisitie een belangrijke aanvulling op de activiteiten in Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk. “Daarnaast zal de overname met name in Duitsland een belangrijke positie opleveren voor de produktgroep persoonlijke verzorging”, aldus Boonstra.

Niet bekend

De winst voor belastingen van het SmithKline Beecham is in het eerste kwartaal gestegen van 272 miljoen pond tot 306 miljoen pond (847 miljoen gulden). De omzet groeide van 1,21 miljard pond tot 1,52 miljard pond (4,2 miljard gulden). SmithKline Beecham ontstond in 1989 door een fusie van het Amerikaanse SmithKline Beckman en het Britse Beecham.