Pfaff reorganiseert schrapt 1900 banen

De Duitse fabrikant van naaimachines Pfaff gaat ingrijpend saneren om de produktiekosten omlaag te brengen en zo uit de rode cijfers te komen.

Het aantal arbeidsplaatsen wordt in de periode tot eind maart 1994 verminderd van 6100 tot 4200. De hardste klappen vallen bij de vestigingen in Kaiserslautern en Karlsruhe. Volgens de directie liggen de produktiekosten bij Pfaff 35 procent boven het niveau van concurrenten in het Verre Oosten en Zuid-Amerika. De afzet van naaimachines is de afgelopen jaren flink ingezakt. In 1992 ging vooral de verkoop van industriële machines omlaag, maar dit jaar is er ook bij huishoudelijke naaimachines een sterke achteruitgang. Er werd tot nu toe twintig procent minder verkocht. Het verlies van Pfaff is vorig jaar opgelopen van 24 miljoen tot 71 miljoen mark bij een omzet van 943 miljoen mark.

Pfaff is sinds kort indirect voor een deel in handen van de Amerikaanse Singer, de grootste naaimachineproducent in de wereld.

Grootaandeelhouder en voorzitter van de raad van commissarissen Wolfgang Schuppli heeft zijn belang van 29 procent verkocht aan de Canadese onderneming Semi-Tech International, die voor 51 procent eigendom is van Singer.