ONDERGANG DAF

In het artikel van de NRC Handelsblad-redacteuren Ben Greif en Harry Meijer (Economie, 5 juni) wordt de ondergang van DAF nogmaals toegelicht. In het slot van dit artikel wordt terloops opgemerkt dat er geen sociaal plan voor de afgevloeide werknemers was.

De werkelijke situatie is nog veel ernstiger. Behalve het ontbreken van dit sociaal plan zijn deze werknemers veel meer kwijt geraakt. Bijvoorbeeld: het opgebouwde tegoed van vakantiedagen en ADV-uren, een deel van de winstdelingsregeling (twintig procent van het tegoed van de stichting is onder toeziend oog van de voorzitter tevens voorzitter van de Centrale Ondernemings Raad P. van der Krabben uitgeleend aan de oude DAF, slechts een claim rest bij de bewindvoerders.), een pensioenopbouw waarvan het DAF pensioenfonds weigert de waarde over te dragen aan de nieuwe werkgevers en obligaties van de oude DAF. (Hiervoor kan men ook nog een claim bij de bewindvoerders indienen).

De rust lijkt weergekeerd aan de Geldropseweg in Eindhoven. DAF is gehalveerd verder gegaan; de heren Baan en Van der Krabben zitten weer op hun plaats en vakbondsbestuurders als de heren Coolen en Van Os zwijgen in alle talen. De conclusie uit het artikel van 5 juni om over een klassiek drama te spreken lijkt mij wat al te gemakkelijk. Ik zou dit eerder voor alle betrokken oud-collega's een persoonlijk drama willen noemen.

Zondagochtend zes uur zit hij weer achter het stuur, met een rit voor de boeg van bijna zevenhonderd kilometer naar Boekarest. Wegen, huizen, vervoermiddelen, mensen: de armoede van het land dringt zich op in alles wat je tegenkomt. Alleen de natuur toont zich hier en daar onbedorven. Het recht van de sterkste bepaalt de verkeersregels. Van den Dungen weet er alles van en houdt van opschieten. Inhalen doet hij ook als een tegenliggende Lada nog maar driehonderd meter is verwijderd. De bestuurder remt dan hard, zoekt de berm op en verliest zich in machteloze woede: een uitzinnige rijder probeert een zojuist opgestoken sigaret door het open raam in onze cabine te werpen.

    • Evert Niemeijer
    • Oud-Werknemer Daf