Moskou: hulppakket van G-7 moet soepeler

PARIJS, 10 JUNI. Rusland kan een deel van de toegezegde buitenlandse financiële steun van 43,4 miljard dolar niet benutten, indien de voorwaarden niet worden versoepeld. Dit heeft de Russische vice-premier Alexander Sjokin gisteren gezegd.

Na overleg met internationale donors in Parijs zei Sjokin tegen verslaggevers dat Rusland niet in staat is de helft van de ongeveer 10 miljard dollar aan bilaterale kredieten te gebruiken onder de gestelde voorwaarden. Voor deze vijf miljard dollar gelden commerciële condities. De aflossingsverplichting voor Moskou zou dan volgend jaar met 3,5 miljard dollar stijgen. “Dat is niet haalbaar,” aldus Sjokin. Volgens hem moet de rente van de kredieten omlaag en moeten de terugbetalingstermijnen worden verlengd. Een hoge functionaris van de Wereldbank, die de donorbesprekingen deze week coördineerde, toonde zich verrast door het Russische verzoek.

Sjokin drong er ook bij het Westen op aan de verantwoordelijkheid te nemen voor ongeveer 6 miljard aan leverancierskredieten, die Moskou anders mogelijk onder juridische dwang zou moeten terugbetalen. Het Westerse hulpplan, dat in april door de G-7 (zeven rijke industrielanden) werd goedgekeurd, moet volgens Moskou ook worden aangepast om de handel tussen de voormalige Sovjet-republieken nieuw leven in te blazen. Sjokin erkende dat het moeilijk zal zijn veranderingen aan te brengen in het hulppakket, waaraan de top van de G-7 volgende maand in Tokio zijn definitieve fiat moet geven. (Reuter)