Klanten Rabo stappen over op nieuwe betaalmiddelen

UTRECHT, 10 JUNI. Klanten van de Rabobank kiezen in toenemende mate voor nieuwe betaalvormen. Dat heeft de voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, drs. H.H.F. Wijffels, vanmiddag verklaard tijdens de algemene ledenvergadering van de coöperatieve bank.

In de eerste maanden van dit jaar is het aantal malen dat mensen geld opnamen aan de kas van de Rabobanken met 26 procent verminderd. Het gebruik van cheques nam met 15 procent af, dat van bankgiro's met 17 procent en dat van acceptgiro's met 12 procent.

Het gebruik van betaalautomaten in winkels steeg “zeer fors”, namelijk met 80 procent. Deze betaalvorm dekt inmiddels zeven procent van alle toonbankbetalingen in Nederland. "Geld uit de muur' mag zich ook nog steeds verheugen in een toenemende populariteit: het aantal geldopnamen via de geldautomaat steeg 20 procent in vergelijking met de eerste vier maanden van 1992.

De kredietverlening van de Rabobank is in de vier maanden van dit jaar aanzienlijk gestegen, ondanks de verdere verzwakkking van de economie.

Tegenover de stijging van de kredietverlening staat dat de aanwas van toevertrouwde gelden in de eerste maanden van dit jaar nog meer is achtergebleven dan in 1992. Dat komt volgens Wijffels voor een deel doordat meer belangstelling is ontstaan voor belegging in effecten. Zo heeft het publiek tot en met mei voor 2 miljard gulden via de plaatselijke Rabobanken belegd in de fondsen van de Robeco Groep.