"Israel redde leven van Jordaanse koning Hussein '

TEL AVIV, 10 JUNI. De Israelische luchtmacht heeft in 1970 het leven van koning Hussein van Jordanië gered.

Dat onthulde gisteren reserve-generaal Motti Hod, de ex-commandant van de luchtmacht. Volgens hem kwamen vier Israelische Phantom-straaljagers tussenbeide toen vier Syrische MiG's aanstalten maakten het vanaf het vliegveld bij Amman opgestegen vliegtuig van de Jordaanse koning neer te schieten. “De Phantoms vlogen tussen Husseins vliegtuig en de MiG's”, zei hij. Gedekt door de Israelische vliegtuigen keerde het Jordaanse koninklijke vliegtuig naar Amman terug terwijl de MiG's in noordelijke richting verdwenen. Syrische troepen waren indertijd Noord-Jordanië binnengedrongen: de bilaterale spanningen waren hoog opgelopen na de Jordaanse interventie tegen Palestijnse commando's van "zwarte september'. Volgens Motti Hod heeft de Israelische luchtmacht vaker het leven van koning Hussein gered. Hij verstrekte daarover echter geen inlichtingen.