Elke 83 seconden een verkrachting in Z-Afrika

BERLIJN, 10 JUNI. In zuidelijk Afrika heeft het verkrachten van vrouwen zo vaak plaats, dat de kans om op die wijze aids op te lopen er aanzienlijk is.

Uit een recente studie in Zuid-Afrika blijkt dat daar gemiddeld eenmaal per 83 seconden een vrouw wordt verkracht. Dr. Marvellous Mhloyi, van de Universiteit van Zimbabwe, hield gisteren tijdens de internationale aids-conferentie een pleidooi voor een betere bescherming van vrouwen tegen aids, omdat bij verkrachtingen - uiteraard - geen sprake is van het gebruik van een condoom. In Kaapstad werden vorig jaar twee mannen tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens het verkrachten van een elfjarig meisje dat door hen met HIV was genfecteerd en inmiddels aan aids is overleden. Onlangs werd in het township Alexandra in de buurt van Johannesburg bij een 7-jarig meisje de diagnose aids gesteld nadat ze seksueel was misbruikt door de vriend van haar grootmoeder. Naar schatting hebben in Zuid-Afrika jaarlijks 380.000 verkrachtingen plaats; gemiddeld één op de vier Zuidafrikaanse vrouwen wordt in hun leven verkracht. Van hen is 95 procent zwart. Het verkrachten in groepsverband is een cultus geworden. In gevangenissen is "blanket raping' een gewoonte: nieuwe gedetineerden worden door alle celgenoten achter elkaar verkracht. En vijftig gedetineerden op één cel is daar geen uitzondering.