EG wil gebruik van hcfk's sneller laten beëindigen

ROTTERDAM, 10 JUNI. De Europese Commissie heeft gisteren voorgesteld het Europese gebruik van hcfk's sneller te beëindigen dan nog onlangs op een internationale ozon-conferentie in Kopenhagen was overeengekomen. De Europese consumptie van hcfk's zou in 2014 moeten stoppen.

Op de bijeenkomst over het Protocol van Montreal in Kopenhagen, november vorig jaar, was een "uitfaserings-schema' voor hcfk's overeengekomen dat consumptie toestond tot uiterlijk 2030. Hcfk's, vluchtige verbindingen die sterk lijken op de beruchte cfk's (chloorfluorkoolstof-verbindingen) kunnen cfk's in veel functies vervangen, maar hebben een ozon-aantastend vermogen dat ruwweg een factor twintig later ligt.

De produktie van cfk's moet volgen Kopenhagen voor 1996 en volgens een EG-besluit zelfs voor 1995 stoppen. Aan de Europese produktie van hcfk's zal, terwille van de export naar de Derde Wereld die nu nog overwegend cfk's gebruikt, voorlopig geen limiet worden gesteld. Op 28 juni beslissen de EG-milieuministers over het voorstel van de commissie. (AP)