Doelman Higuita heeft goede verdediger nodig

MEXICO-STAD, 10 JUNI. Rene Higuita is nu misschien iets te ver uit zijn doel gekomen. De doelverdediger van het Colombiaanse nationale elftal verwierf vermaardheid tijdens de wereldkampioenschappen in 1990 door regelmatig als extra veldspeler, ver buiten zijn doelgebied, op te treden en daarmee grote risico's te nemen.

Maar het elftal zal hem tijdens de binnenkort te houden Copa America en de voorronden voor het wereldkampioenschap in 1994 zeer waarschijnlijk moeten missen. Higuita heeft nu zelf een verdediger nodig, nadat hij gisteren door de openbaar aanklager in Bogotá in staat van beschuldiging is gesteld wegens het schenden van de anti-ontvoeringswet in Colombia. Volgens het kantoor van de openbaar aanklager zou Higuita hebben bemiddeld bij de vrijlating van een ontvoerde dochter van een drugsbaron in Medelln, en daarvoor 50.000 dollar hebben ontvangen.

Higuita werd vorige week vrijdag al in Medelln aangehouden. De autoriteiten zeggen een bankrekening op zijn naam te hebben ontdekt waarop een grote som geld staat. Volgens de openbaar aanklager zal het niet moeilijk zijn te bewijzen dat Higuita niet alleen geld ontving voor zijn bemiddeling in de vrijlating van de ontvoerde, maar ook dat hij essentiële gegevens aan de politie onthield.

De recente Colombiaanse anti-kidnappingswet is bedoeld om het grote aantal ontvoeringen in het Zuidamerikaanse land een halt toe te roepen. Ontvoeringen zijn in Colombia aan de orde van de dag. Zowel misdadigers als politieke opponenten houden zich er mee bezig. Maar vooral in kringen van de drugshandel is ontvoering een veelgebruikt middel om pressie uit te oefenen. De in Medelln spelende Higuita werd al langere tijd verdacht van al te nauwe banden met de drugsmafia rondom de nog steeds voortvluchte cocanebaron Pablo Escobar. Een aantal sportverenigingen, waaronder voetbalclubs in de Colombiaanse eerste divisie, is door de autoriteiten aangemerkt als ondernemingen die door de drugsmafia worden gebruikt voor het witwassen van cocanewinsten.

Indien Higuita wordt veroordeeld wegens zijn aandeel in de ontvoeringszaak loopt hij het risico voor tien jaar in de gevangenis te verdwijnen. In afwachting van zijn proces wordt de doelman nu in Bogotá vastgehouden zonder de mogelijkheid van een borgsom.

    • Reinoud Roscam Abbing