Deel Cambodja dreigt zich af te scheiden, prins weer benaderd

PHNOM PENH, 10 JUNI. Regionale leiders van de Cambodjaanse Volkspartij (CPP) hebben vandaag gedreigd een aantal provincies in het oosten en noordoosten af te scheiden van de rest van Cambodja naar aanleiding van de verkiezingen, eind mei, waarin de CPP het onderspit moest delven ten opzichte van de belangrijkste oppositiepartij, Funcinpec.

Yasushi Akashi, het hoofd van UNTAC (het tijdelijk bestuur van de VN over Cambodja) zei vandaag dat zowel premier Hun Sen als het interimstaatshoofd prins Norodom Sihanouk melding heeft gemaakt van “enige bewegingen voor een soort van autonome regio in het oosten en het noordoosten van het land”. Akashi zei niet te verwachten dat de afscheiding zal worden doorgezet.

Sihanouk zei hierover tijdens een zitting van de Hoge Nationale Raad, het overlegorgaan van drie partijen onder zijn voorzitterschap: “Verwijdert u zich alstublieft niet van de vrede. Houdt u zich aan het vredesakkoord en vraag het leger geen domme dingen te doen.”

De CPP kreeg bij de verkiezingen 38 procent van de stemmen, tegenover 45 voor Funcinpec. De CPP krijgt 51, Funcinpec 58 van de 120 parlementszetels. Dit betekent dat de ex-communistische CPP, die sinds 1979 het land in een eenpartijstructuur heeft geregeerd, de macht zal moeten delen en daartoe zijn niet alle CPP-leiders bereid.

Bij de poging tot afscheiding is prins Chaprakong betrokken, een van de zonen van Sihanouk. Chaprakong is lid van de CPP en heeft in een van zijn broers zijn grootste rivaal: prins Ranariddh, de leider van Funcinpec.

De separatisten kunnen niet rekenen op de steun van Hun Sen, noch die van Sihanouk. Hun Sen heeft zich bij de verkiezingsuitslag neergelegd en is bereid zitting te nemen in een coalitieregering.

Intussen is Sihanouk van verscheidene kanten benaderd om alsnog leiding te geven aan een regering van Funcinpec en CPP. De prins nam hiertoe een week geleden het initiatief, maar moest zijn plan toen onder druk van UNTAC en van zijn zoon Ranariddh intrekken. De UNTAC gaf dinsdag toch nog steun aan Sihanouks plan en ook Ranariddh is overstag gegaan. Gisteren kwamen tientallen militairen en regeringsfunctionarissen (van de CPP), onder wie minister van defensie Tea Banh, naar het koninklijk paleis, om Sihanouk over te halen tot een nieuwe poging. Maar de prins weigerde. “Ik heb mijn lesje geleerd”, zei hij. Sihanouk zei dat hij vorige week “gemeen was aangevallen”. (AP, Reuter)