D-mark daalt na publikatie van één belegger; Woord van Soros wordt wet

ROTTERDAM, 10 JUNI. De financiële markten in de wereld hebben een nieuwe goeroe. George Soros, de man die in september een vermogen verdiende aan de val van het Britse pond sterling, vestigde in de afgelopen weken definitief zijn reputatie.

In een open brief in The Times voorspelde hij gisteren een daling van de koers van de D-mark. Prompt verloor de munt terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar en enkele belangrijke Europese valuta. Tegenover de dollar verloor de D-mark gisteren 1,5 pfennig, ten opzichte van het Britse pond zelfs 1,75 pfennig. Soros speelde daarbij overigens open kaart: hij vertelde erbij dat hij zelf al geld had ingezet op een daling van de Duitse munt. Vorige week bleek de macht van het woord van Soros op de Britse markt voor onroerend goed. Soros maakte publiek 284 miljoen pond te zullen investeren in Brits onroerend goed. Prompt schoten de koersen van de belangrijkste onroerend goed-fondsen in Groot-Brittannië met 6 procent omhoog.

En nog maar zes weken geleden maakte de goudmarkt kennis met de invloed van Soros. De goudprijs steeg fors nadat bekend werd dat beleggingsfondsen van Soros een aandeel van 10 procent hadden verworven in een Amerikaanse miijnbouw-onderneming, Newmont Mining. Lag de goudprijs in februari nog op 330 dollar per ounce, in mei werd een hoogtepunt van 380 dollar genoteerd.

Soros, van Hongaarse komaf en werkzaam in Londen en New York, geldt al 20 jaar als een van de meest succesvolle beleggers. Zijn grote doorbraak kwam in september vorig jaar toen hij met 10 miljard dollar speculeerde op een devaluatie van het Britse pond. Soros was toen weliswaar niet de enige handelaar die anticipeerde op een Britse devaluatie, maar de hoeveelheid geld die hij op zijn gok inzette leverde hem de reputatie op van “de man die de Bank of England brak”. De Britse centrale bank probeerde in het najaar tevergeefs de koers van de munt op peil te houden, maar moest uiteindelijk bakzeil halen.

Soros is het brein achter de beleggingsfirma's die deel uitmaken van de Quantum Groep. De beleggingsfondsen, formeel gevestigd op de Nederlandse Antillen en de Britse Maagdeneilanden, beheren hoofdzakelijk geld van Europese beleggers. Amerikanen mogen niet in de fondsen beleggen omdat ze niet onder de controle van de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer vallen. Soros zelf zou volgens Britse publikaties tussen 25 en 30 procent van de fondsen bezitten. In totaal zouden de fondsen 4,1 miljard dollar beheren.

In het midden van de jaren 80 speculeerde hij succesvol op een stijging van de Japanse yen. Zijn grootste verlies - naar schatting 800 miljoen dollar - dateert van de beurskrach in 1987. Soros had toen weliswaar voorzien dat er crash aankwam maar rekende er niet op dat die zich eerst in de VS zou voordoen. Soros geloofde heilig dat de Japanse aandelenmarkt als eerste een schuiver zouden maken.

Soros werd in 1930 in Hongarije geboren en bracht samen met zijn joodse familie een groot deel van de Tweede Wereldoorlog door op onderduikadressen. Aan het einde van de oorlog vertrok hij naar Groot-Brittannië om lessen te volgen aan de London School of Economics. Vervolgens was hij werkzaam voor diverse effectenhuizen in Londen en New York.

De filosofie van Soros is erop gebaseerd dat vergissingen en misvattingen de loop der gebeurtenissen bepalen. De financiële markten worden gedeeltelijk gestuurd door irrationele, psychologische factoren en hebben de neiging extremen op te zoeken.