Cijfers ING met koersverliezen ontvangen op beurs

AMSTERDAM, 10 JUNI. De kwartaalcijfers van de financiële concerns ING en Amev zijn vanmiddag met gemengde gevoelens ontvangen op de lome Amsterdamse effectenbeurs. ING moest zelfs een fors verlies incasseren terwijl de koersen van de overige belangrijkste aandelen gemiddeld bleven hangen op het niveau van gisteren.

AMSTERDAM De verzekeraar Amev, onderdeel van het Fortis-concern, maakte vanmorgen bekend de eerste drie maanden een winst van 108,4 miljoen gulden te hebben gemaakt tegen 97,9 miljoen het jaar ervoor. De beleggers reageerden aanvankelijk enthousiast op de winststijging per aandeel van 1,42 naar 1,55 gulden per aandeel, waardoor de koers snel steeg naar 72,80 gulden, 1,40 gulden hoger dan gisteren. “Bij nader inzien bleken de resultaten ook weer niet zo goed als eerst gedacht”, meldt een handelaar. De koers vlakte weer snel af naar 72,30 gulden rondom het middaguur, nog altijd 9 dubbeltjes meer dan de slotkoers van gisteren.

De cijfers van Internationale Nederlanden Groep (ING) konden de beleggers aanzienlijk minder bekoren. De winst van ING steeg het eerste kwartaal van 358 naar naar 386 miljoen gulden, iets onder de verwachtingen. Wat veel verwarring wekte bij de handelaren, was de stelselwijziging die ING heeft doorgevoerd. Daardoor zijn de cijfers slecht te vergelijken. De koers daalde aanvankelijk met 9 dubbeltjes naar 65,60 gulden in vergelijking met de slotkoers van gisteren, steeg weer even naar 66 gulden, maar noteerde 's middags 64,40 gulden - 2,10 gulden verlies.

De Amsterdamse effectenbeurs was voor het overige zeer afwachtend. Daarbij bleef de EOE-index even boven het niveau van 313 punten liggen en noteerde een minimaal verlies van 0,02 punt op 313,07 punten. De neerwaartse kracht van de dalende beurs in Londen werd opgevangen door een relatief sterke dollar, die de aandelen van de internationale fondsen omhoog stuwden. Uitblinker was opnieuwe Koninklijke Olie, dat een "all-time-high' bereikte van 172,70 gulden bereikte en daarna stabiel bleef op het hoge nivaeu van 172,40 gulden.

De beurs kent bovendien veel short-posities die zijn aangegaan in de veronderstelling dat de EOE-index onder de 300 punten zou kunnen dalen. Nu dat niet het geval is, zijn er volgens handelaren "angsthazen' die stukken aankopen waardoor de koersen verder kunnen aantrekken. Daardoor ligt er een stevige bodem in de markt. Handelaren verwachtten dat de beurs in de loop van de middag nog wat kon aantrekken.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren de eerder op de dag bereikte winst nauwelijks kunnen vasthouden. Een half uur voor het sluiten van de markt dook de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen in het rood om uiteindelijk te sluiten op 3511,88 punten. Dat was 1,34 punt hoger dan op dinsdag. Vooral computerbedrijven als Apple en Compaq kregen tikken, terwijl de casino's iets aantrokken. De omzet kwam uit op 232 miljoen aandelen na 238 miljoen aandelen op de voorgaande dag.

De handel begon goedgemutst omdat de stemming op de obligatiemarkt er goed in zat. Dat kwam doordat een compromis in de maak leek te zijn over de plannen van de regering-Clinton om het begrotingstekort te verkleinen. In dat compromis zou de energieheffing, die in de VS wordt beschouwd als een gevaar voor de inflatie, van de baan zijn. De beursindex kwam op een maximale winst van twintig punten te staan, maar die verdween bijna helemaal door de koersdaling van fondsen als Apple en Compaq.

De dollar stond tegen het einde van de handel op de wisselmarkt van New York op 1,8340 gulden na 1,8235 op dinsdag. De koersstijging, die zich eerder op de dag in Europa al had voorgedaan, werd voor een deel toegeschreven aan de daling van de koers van de Zwitserse frank, die gebeurde op grond van geruchten over verlaging van de rentetarieven in Zwitserland.

TOKIO Terwijl de dollar zich in Europa handhaafde, moest de Amerikaanse munt op de effectenbeurs van Tokio een veer laten. De dollar noteerde een laagterecord tegenover de Japanse yen en kwam onder de 106 yen. De oorzaak lag in de massale overstap van beleggers van de Duitse mark naar de yen, nu speculant George Soros de aanval op de mark is begonnen. Dit versterkte de yen zodanig dat de Amerikaane dollar verzwakte en uitkwam op 105,83 yen, een naoorlogs diepterecord. Door interventie van de Japanse centrale bank kwam de slotkoers nog net boven de 106 yen uit, namelijk op 106,20.

Op de aandelenmarkt gebeurde niet veel, gehinderd als deze werd door de slagschaduw van de wilde valutamarkt. De Nikkei-index daalde 81,92 punten tot 20.493,32 punten, een daling van 0,4 procent.