Catamarans rond Texel

Ronde van Texel. 12 juni, start 12u. Inl 02220-18449 of 03404-58861.

In Rotterdam is vanaf gisteren de zwaar gehavende catamaran "Zeeman' van solozeiler Henk de Velde te zien. Tevens is een tentoonstelling "Catamarans, geschiedenis, techniek en toepassing' ingericht. T/m 12 sept. Martiem Museum Prins Hendrik, Leuvehaven 1. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Inl 010-4045245.

Liggend op een rubberen zeiltje, een decimeter of wat boven het water, met een "noodgang' door de golven en kleddernat worden. Dat is zeilen met een catamaran. Honderden mensen zweren erbij. Komende zaterdag varen ze hun jaarlijkse "Rondje Texel", de grote "cat'-race in Nederland. "Cat'-zeilers uit alle windstreken doen er aan mee.

Ze vormen een heel eigen wereldje binnen de club zeilers, de stuurlieden en bemanningen van "multihulls' of meerrompschepen. Hun vaargebied is bij voorkeur de kuststrook van de Noordzee; de binnenmeren zijn te tam. Catamarans (en trimarans) worden door monohull-zeilers niet altijd voor "vol' aangezien. Monohullzeilers vinden ze "lelijk' en hekelen het "popiejopi'-publiek dat de "cats' koestert. Ook hebben zij de neiging de catamaran af te doen als een gril van de laatste jaren. Opmerkelijk, want meerrompschepen zijn de oudste ter wereld. Verre voorvaderen hadden al in de gaten dat een uitgeholde boomstam veel minder makkelijk omsloeg als je op enige afstand van de romp een drijver bevestigde. Uit dat idee ontstond de prauw, een type schip dat nog veelvuldig dienst doet, onder andere in Indonesië.

Daarnaast beschikken catamarans, als er een kajuit op zit, vaak over meer ruimte dan een monohull, een niet onaangename bijkomstigheid als je met drie kinderen, een hond en twee katten een wereldreis wilt maken. De stabiliteit is overigens niet ongelimiteerd. Zeilen met een "cat' betekent voortdurend opletten dat een windvlaag het schip niet over een kritisch punt jaagt. Als een "cat' omslaat, is hij zonder hulp van een hijskraan niet meer overeind te krijgen.

    • Zeger Luyendijk