Andreotti's rol in moord onderzocht

ROME, 10 JUNI. De Italiaanse ex-premier Andreotti, nu senator voor het leven, heeft de Senaat vandaag formeel verzocht zijn parlementaire onschendbaarheid voor de tweede keer op te heffen. Romeinse aanklagers vroegen hier gisteren al om. Ze willen onderzoeken of en hoe Andreotti betrokken is geweest bij de moord in 1979 op een journalist van het roddelblad Osservatore Politico.

Een spijtoptant van de mafia heeft verklaard dat Andreotti de journalist liet ombrengen omdat hij bang was dat deze op geheimen zou stuiten over de moord op de vroegere eerste minister Aldo Moro. Deze werd in 1978 ontvoerd door de Rode Brigades en vermoord toen de regering, die geleid werd door Andreotti, weigerde te voldoen aan de eisen van de kidnappers.

De christen-democraat Andreotti, die zevenmaal premier was, zegt onschuldig te zijn. Hij noemt de aantijgingen “leugens” en roept op tot “een sterk moreel protest tegen deze poging mij te lynchen”. Ook heeft hij gezegd te hopen dat de Senaat snel zijn onschendbaarheid zal opheffen, zodat hij zijn naam kan zuiveren. Vorige maand raakte Andreotti zijn parlementaire onschendbaarheid al kwijt tijdens een andere zaak. Hierin wordt hij verdacht van corruptie en banden met de mafia. Omdat Andreotti senator voor het leven is, moet zijn onschendbaarheid voor iedere zaak opnieuw worden opgeheven. De beschuldigingen tegen Andreotti hebben in Italië voor grote opschudding gezorgd en sterk bijgedragen aan het verlies van de christen-democraten in de lokale verkiezingen van afgelopen zondag. (Reuter)